Dominika Kavaschová: Animácia je zázrak, ktorý nepozná hranice

Milovníci animácie vo všetkých jej podobách si tento rok na festivale Bienále animácie Bratislava (BAB) prídu na svoje. V dňoch 3. až 9. októbra sa uskutoční už 16. ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo. Ambasádorkou tohtoročného festivalu BAB je herečka Dominika Kavaschová.

02.10.2022 08:00
Myši patria do neba Foto:
Myška Šupito a lišiak Bielobruško z animovaného filmu Myši patria do neba.
debata

Naživo, on-line aj v televízii

„Hneď ako ma oslovili, bola som nadšená. Počula som ,animovaný film' a povedala som: Jasné! Hneď! Určite!“ hovorí Kavaschová. „Babka z Ameriky nám posielala DVD s najnovšími animovanými filmami, ktoré u nás ešte neboli. So sestrou sme ich pozerali dookola, kým sme ich nevedeli naspamäť,“ dodáva herečka.

Aktuálny ročník BAB bude prebiehať hybridnou formou. „Po pandemickom ročníku v roku 2020, keď sme boli odkázaní iba na on-line vysielanie, sa konečne naši diváci budú môcť posadiť do pohodlných kresiel kinosál a užiť si naše animáky na veľkom plátne. Aj pandémia však priniesla isté pozitíva a my sme zistili, že vďaka on-line vysielaniu môžeme poskytnúť možnosť vidieť naše animované filmy komukoľvek na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že tento rok sa festival uskutoční naživo – v kinách, ale zároveň aj on-line a na obrazovkách RTVS,“ hovorí programový riaditeľ festivalu Tomáš Danay.

Upútavka na Bienále animácie Bratislava 2022.

Pôvodne sa mali jednotlivé filmy premietať v Kine Lumiére, ktoré je však z dôvodov nedávneho požiaru v súčasnosti zatvorené. Organizátorom sa našťastie podarilo presunúť premietania do Kina Mladosť. Okrem toho bude dejiskom festivalu BIBIANA, Galéria Umelka a VŠMU. Vybrané pásma si diváci budú môcť pozrieť aj v Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach.

„Obdivujem tú drinu a to, že dokážem cítiť s kreslenými bytosťami a naplno prežívať celý ich príbeh. Animované filmy ma kreovali, už odmalička otvárali moje umelecké ja a inšpirujú ma dodnes. Sama rozprávky píšem a počas toho si ich predstavujem ako animovaný film. Takže ktovie, možno raz niekto naanimuje aj môj príbeh,“ hovorí Kavaschová.

Umenie v hre

Na tohtoročný festival sa prihlásilo vyše 1 700 filmov z 97 krajín sveta. Súčasťou festivalu bude premietanie filmov ako Belle, Myši idú do neba, Kde je Anna Franková či Kvik. Čerešničkou na torte bude slovenská premiéra snímky Websterovci vo filme.

Ambasádorkou tohtoročného Bienále animácií... Foto: TV Markíza
dominika kavaschová, Ambasádorkou tohtoročného Bienále animácií Bratislava je herečka Dominika Kavaschová.

Z nesúťažných pásiem sa návštevníci môžu tešiť na to najlepšie z najväčšieho festivalu animovaných filmov Annecy, kolekciu japonských animovaných filmov Anime Tamago či na Black Flag, teda pásmo zakázaných filmov BAB. Vstup na premietanie všetkých filmov je voľný.

„Obdivujem ľudí, ktorí to celé vymýšľajú a organizujú. Ich čisté srdcia a radosť z toho, čo robia pre nás, pre deti a pre kultúru. Akási láska v tom celom,“ komentuje Kavaschová tohtoročný festival BAB. Zároveň je zvedavá na to, s čím tento rok jednotliví umelci prídu. „Je to pre mňa zázrak. Nový svet, ktorý má nespočetne veľa možností a nepozná hranice. A ten svet ma baví a vždy baviť bude.“

Trailer k filmu Belle.

Súčasťou festivalu budú tiež tri výstavy, ktoré sa začnú v sobotu 1. októbra. Autorkou výstavy s názvom Tresky Plesky je režisérka, dizajnérka, ilustrátorka a kreatívna producentka Veronika Zúbek Kocourková. Tresky plesky sú inšpirované jej rovnomenným večerníčkom. Ide o 13-dielny animovaný seriál pre deti, ktorého cieľom je niečo naučiť divákov zábavnou formou. Výstava potrvá do 16. apríla 2023.

Ďalšia výstava má názov Animanimals inšpirovaný rovnomenným nemeckým animovaným seriálom režisérky Julie Ocker. V každej epizóde má divák možnosť spriateliť sa s iným zvieratkom. Výstava v BIBIANE prezentuje krátke animované filmy v priestore, deti môžu vstúpiť priamo do príbehov a majú možnosť zoznámiť sa s jednotlivými zvieratami a ich starosťami. Výstava potrvá do 12. marca 2023.

Trailer k hre Creaks.

Posledná z trojice výstav nesie názov Creaks – umenie v hre, ktorá sa venuje tvorbe českého štúdia Amanita Design. Z jeho dielne pochádzajú známe hry ako Samorost, Rocketman, Machinárium, Chuchel či Botanicula. Výstava, ktorej autormi sú Jan Chlup a Radim Jurda z Amanita Design, umožní divákom pozrieť sa na to, ako vznikala ručne kreslená a maľovaná hra Creaks. Okrem toho si budú môcť hru priamo na mieste aj zahrať. Výstava potrvá do 29. januára 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #Bienále animácie Bratislava