V Galérii NBS vás čaká Zlato v krypte

V Galérii Národnej banky Slovenska sa práve koná výstava Peniaze nikdy nespia, ktorej autormi sú Matúš Maťátko a Filip Sabol. Výtvarníci nám priblížili umelecký projekt, ale aj svoj vzťah k peniazom. Výstava potrvá do konca októbra.

11.10.2022 06:00
Maťátko a Sabol Foto:
Matúš Maťátko a Filip Sabol pri obraze Čo je doma, to sa počíta.
debata

Ako sa inštalujú diela s námetom peňazí v banke?

Veľmi dobre. Po tom, čo nás oslovili, aby sme vystavovali v Národnej banke Slovenska, vytvorili sme práce, ktoré sú pokračovaním nášho projektu Break The Wall. Diela ako Zlato v krypte, Čo je doma, to sa počíta alebo Nie je všetko zlato, čo sa blyští do banky dokonale zapadajú.

Ako sa tam dozvedeli, že maľujete finančné témy?

Prvotným impulzom pre túto výstavu bol práve diptych Trh nikdy nespí a Peniaze nikdy nespia, vytvorený pre výstavu na podujatí Urban Market. Konkrétna ponuka vystavovať v priestoroch Galérie NBS prišla od hosťujúceho kurátora Andreja Jaroša. NBS má totiž spoluprácu s Vysokou školou výtvarných umení – prezentuje absolventov školy.

Hovorí sa, že peniaze nesmrdia, ale podľa vás by nemali ani spať?

Peniaze smrdia, ale iba ľuďom, ktorí s nimi nezaobchádzajú správne. My ich vnímame ako nástroj, médium, ktoré umožňuje vytvárať umelecké diela z kvalitnejších, a teda aj hodnotnejších materiálov. Možno sa to nezdá, ale vytvárať umenie naplno je časovo aj finančne náročné.

Zlato v krypte.
Nie je všetko zlato, čo sa blyští.
+2Čo je doma, to sa počíta.

Peniaze sú teda potrebné, ale sú aj výtvarne inšpiratívne? Je pre vás dôležitý ich vzhľad alebo skôr ich moc?

Hodnota peňazí závisí od kvality výtvarníka, ktorý ich navrhol. Ale vážne: samotná vizualita mincí a bankoviek je v podstate výtvarným dielom, keďže motívy zvyčajne vytvárajú skúsení umelci. Čo sa týka našich slovenských a československých bankoviek, ktoré robili napríklad Jozef Bubák a Albín Brunovský, tie boli na vysokej úrovni.

Priviedla vás téma peňazí aj k použitiu nových materiálov či techník? Peniaze bývajú kryté zlatom – použili ste ho?

Téma peňazí nás priviedla skôr k inému spôsobu uvažovania nad motívmi a ich spracovávaním do obrazov. Zlatú farbu sme priamo nevyužívali, používali sme skôr tóny žltých a okrových farieb, ktoré zlato symbolicky reprezentujú. Ako to vo výsledku pôsobí, treba vidieť naživo, výstava je prístupná verejnosti každý pracovný deň do deviatej večer.

Znesie táto téma aj humor?

Samozrejme, ale až keď sú uhradené faktúry a účty… Ale pri tvorbe týchto prác sme si užili zábavy až-až. V samotných dielach sa dá čítať dvojzmyselnosť námetov.

Máte radi peniaze? Máte ich dosť?

Ako sa hovorí, peniaze nie sú všetko. Netvoríme umenie pre peniaze, ale za peniaze. Nechceme vyznieť ako komerční, ale naša práca a umelecké dielo je určitý druh komodity a zaslúži si adekvátne ohodnotenie. A, ako každý asi zažil, peňazí nie je nikdy dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Filip Sabol #Matúš Maťátko