Mestská galéria prezentuje diela umelcov regiónu Zemplína

Obrazy a sochy prezentuje výstava s názvom Výber z tvorby autorov Zemplína, ktorá sa koná v Mestskej galérii Zlatý býk v Michalovciach. Pozostáva z umeleckých diel zakúpených z finančných prostriedkov projektu na vytvorenie umeleckého fondu galérie v hodnote viac ako 25-tisíc eur. Verejnosti bude prístupná do 2. novembra,

11.10.2022 18:00
debata

Ako informoval mestský úrad, vystavované diela vytvorili umelci, ktorí sa narodili alebo pôsobili v tomto regióne, prevažne v minulom storočí.

Medzi autormi sú Vojtech Borecký, Štefan Bubán, Michal Čičvák, Andrej Doboš, Ján Doboš, Ľudovít Dobozy, Andrej Gaj, Mikuláš Gajdoš, Ján Grotkovský, Rudolf Hoffer, Ján Leško, Štefan Makara, Mikuláš Rogovský, Myron Špeník či Ladislav Zozuľák.

K zakúpeným obrazom patrí aj dielo V parku od Teodora Jozefa Moussona (1887 – 1946), ktorý má prívlastok „maliar zemplínskeho slnka a ľudu“.

zátopek Čítajte viac Emil Zátopek sa narodil pred 100 rokmi. Jeho život priblíži výstava ilustrácií

„Výber umeleckých diel zabezpečovala komisia na tvorbu zbierok. Mesto bude aj vďaka vytvoreným veľkorysým priestorom depozitára v suteréne mestskej galérie postupne budovať galerijný fond, ktorý bude tvoriť stálu expozíciu galérie s možnosťou jej zapožičania iným výstavným organizáciám na Slovensku či v zahraničí,“ informovala radnica.

Výstava, ktorú otvorili uplynulý štvrtok, sa realizuje v rámci projektu Umením búrame hranice. Galériu je možné navštíviť aj prostredníctvom virtuálnej prehliadky s mobilnou aplikáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #galéria #výstava #Zemplín