Striebro z Talianska za unikátne video medveďov. Pozrite si ho ako prví spolu s jedinečnými fotografiami

V bratislavskej Galérii SPP pred pár dňami otvorili výstavu s názvom 33 dní s medveďmi. Autorom unikátnych snímok je 26-ročný slovensko-kanadský fotograf Martin Greguš, ktorý už získal viacero prestížnych medzinárodných cien.

12.10.2022 07:00
debata
Video
Novátorské, prekvapivé, očarujúce a dychberúce - tak hodnotia odborníci video kanadsko-slovenského fotografa divokej prírody Martina Greguša, za ktoré získal striebornú medailu.

Striebornú medailu za video získal na Siena International Photo Awards. Na medzinárodnom festivale sa vyberá z vyše 48-tisíc fotografií a videí od profesionálov i amatérov zo 156 krajín sveta. Za fotografie to bolo ocenenie Rising Star Portfolio Award na jednej z najprestížnejších súťaží fotografie divokej prírody Wildlife Photographer of the Year (2021), ktorú už od roku 1965 organizuje Prírodovedné múzeum v Londýne. Rozhovor s Martinom Gregušom si budete môcť čoskoro pozrieť ako video alebo vypočuť ako podcast v rubrike Naši a svetoví ako aj prečítať vo štvrtkovom Pravda magazíne.

Výstava 33 dní s medveďmi

V bratislavskej Galérii SPP otvorili výstavu unikátnych fotografií Martina Greguša.

Fotogaléria
V boji s dotieravým hmyzom.
V zátiší s kvetinami.
+25

Martin Greguš spolupracuje s takými médiami ako National Geographic, GEO, či BBC Wildlife Magazine. Mladý slovenský fotograf, žijúci v Kanade, prišiel teraz do rodnej Bratislavy s celosvetovou premiérou svojich nádherných fotografií i krátkych filmov, ktoré zachytávajú ľadových medveďov v kanadskej divočine. Jeho výstava 33 dní s medveďmi v Galérii SPP potrvá až do 6. januára 2023.

Martinov príbeh 33 dní s medveďmi vyšiel tento rok už v americkom vydaní časopisu National Geographic aj vo francúzskom vydaní magazínu GEO a jeho víťazné fotografie tohto roku vystavili tiež na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

„Návštevníci výstavy v Galérii SPP môžu vidieť kolekciu mojich 50 fotiek, ktorú v takejto ucelenej podobe vystavujeme prvýkrát. Ide o dokumentárny projekt, ktorý zachytáva moje spolužitie s ľadovými medveďmi, s ktorými som dokopy strávil 33 dní počas leta roku 2020 a 2021. Súčasťou výstavy je aj dokumentárny film, ktorý divákom ukáže, ako naše fotografie vznikali, aké boli naše interakcie s týmito polárnymi šelmami v Hudsonovom zálive, jednoducho ako sme prežívali tieto veľmi unikátne chvíle,“ prezradil Greguš.

Martinova tvorba zaujala aj svetovo uznávané časopisy a médiá ako National Geographic, Canadian Geographic, GEO, BBC Wildlife Magazine, Washington Post alebo HuffPost. Len 1. októbra 2022 ocenili jeho talent v oblasti fotografie a videa divokej prírody na súťaži Siena Drone Awards v Taliansku.

Video

„Moja výstava je určená pre všetkých, od malých detí až po profesionálnych fotografov. Mojím cieľom je inspirovať čo najväčšie publikum a rozpovedať nielen náš príbeh, ale aj príbehy týchto krásnych zvierat. Chcem divákom umožniť, aby mohli ľadové medvede spoznať takpovediac zblízka, ale aj upriamiť pozornosť na potrebu ich ochrany,“ vysvetlil mladý umelec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #príroda #výstava #fotograf #ľadový medveď #výstava fotografií #Martin Greguš