RTVS vystavuje televízne kostýmy a bude hľadať najlepší obraz

RTVS vo svojich priestoroch skrýva poklady. Vystavuje kostýmy, ktoré si “zahrali” v starších i novších televíznych dielach. Už zajtra v priestoroch výškovej budovy RTVS pripravili kurátorský sprievod výstavou televíznych kostýmov s Ľubicou Jarjabkovou. V sobotu zas na celé rodiny čaká program s témou slovenského výtvarného umenia.

18.10.2022 17:00
Vystava kostymov RTVS  foto Foto:
Výstavu kostýmov v RTVS otvoria kurátorským výkladom.
debata

Výstava vznikla už koncom minulého roka pri príležitosti 65. výročia televízneho vysielania na Slovensku. Kostýmy do výstavy vybrala práve kostýmová výtvarníčka Ľubica Jarjabková. Najstaršími prezentovanými exponátmi sú kostýmy z diela Vivat, Beňovský! z roku 1975, potom z roku 1979 z inscenácie Sesternica Beta, kostýmy z inscenácií Ideálny manžel z roku 1985 a Útrapy z rozumu z roku 1991. Všetky spomínané vytvoril výtvarník Milan Čorba, ale nie len jeho kostýmy, sú súčasťou výstavy.

Výstavu kostýmov v RTVS otvoria kurátorským... Foto: Ľubomír Pidany
rtvs Výstavu kostýmov v RTVS otvoria kurátorským výkladom.

Najväčšie zastúpenie na výstave majú 90. roky. Kostýmy z rodinnej drámy Staroružová dáma sú dielom Zdeněka Šánskeho z roku 1990. Šánsky sa podielaľ aj na kostýmoch k dielu Plukovník Chabert z roku 1994 a k dielu Dnes večer hrám ja s Božidarou Turzonovou v hlavnej úlohe.

Milan Čorba Čítajte viac Milan Čorba: Ľudská nedokonalosť je veľmi príťažlivá

Na kostýmovú tvorbu Ľubice Jarjabkovej si návštevníci výstavy zaspomínajú kostýmami z diel Prstene pre dámu (2000), Zlatý kolovrátok (1995) a O hlúpej žene (1996), kde spolupracovala s kostýmovou výtvarníčkou Helenou Jurikovičovou, ktorá bude na výstave prítomná aj kostýmami z rozprávky Čaro múdrosti a lásky (2000). Výrazné kostýmové zastúpenie bude mať na výstave výtvarníčka Ľudmila Várossová, a to z inscenácií Piata pečať (1990), Letiace tiene (1990), Jakubov rebrík (1994) a Z môjho denníka (1995), kde si svoju poslednú televíznu postavu zahral herec Elo Romančík. Spomedzi pánov výtvarníkov si návštevníci budú môcť pozrieť ešte tvorbu Milana Čorbu k Heloise (1994) a Petra Čaneckého k adaptácii poviedky Dvaja muži pod posteľou (1994).

Výstavu kostýmov v RTVS otvoria kurátorským... Foto: Ľubomír Pidany
rtvs Výstavu kostýmov v RTVS otvoria kurátorským výkladom.

Galéria Slovenského rozhlasu pripravila na sobotu rodinný program k výstave Najlepší slovenský obraz 2000 – 2022. Priamo v budove Slovenského rozhlasu sa deti vo veku od 5 do 13 rokov budú môcť so svojimi rodičmi zamyslieť, čo určuje hodnotu umeleckého diela, aké obrazy sa im najviac páčia, aký by si napríklad vybrali do svojej izby, aký do školskej triedy či jedálne.

Autori výstavy sa pri jej koncepii zamysleli nad tým, či je možné povedať, ktoré výtvarné diela sú najlepšie a na základe akých kritérií, ako sa to napríklad hodnotí pri filmoch, piesňach či knihách. Zhodli sa ale v tom, že vedia urobiť prierez tým najzaujímvejším, čo v slovenskej výtvarnej tvorbe vzniklo a pripravili výstavu výtvarných diel našich umelcov z rokov 2000 – 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Božidara Turzonovová #RTVS #Milan Čorba