Ocenili najlepší komunikačný dizajn z rokov 2020 a 2021

V Národnej cene za dizajn 2022 bolo odovzdaných 10 hlavných cien, štyri ceny pre osobnosti dizajnu, ale aj dve špeciálne uznania.

20.10.2022 13:30
sssss Foto: ,
Cena za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu bola určená Miroslavovi Cipárovi.
debata

Ocenili najlepší komunikačný dizajn z rokov 2020 a 2021. V Národnej cene za dizajn 2022 bolo odovzdaných 10 hlavných cien, štyri ceny pre osobnosti dizajnu, ale aj dve špeciálne uznania. Medzi ocenenými 19. ročníka prehliadky slovenského dizajnu sú napríklad nová vizuálna identita mesta Nitra, kniha ako Montessori pomôcka, ale napríklad aj vzdelávacie videá, ktoré deťom priblížia umenie. Výstava víťazných diel i výberu z prihlásených prác je verejnosti prístupná v Galérii dizajnu Satelit do 18. decembra. Na svojej webstránke o tom informuje Ministerstvo kultúry SR (MK SR).

Projekty bolo možné prihlásiť v 11 kategóriách, a to Kampaň, Identita, Knihy a publikácie, Digitál, no aj v kategórii Animácia a video, Priestor, Písmo, Obal a objekt, Plagát a vizuál, Študentský dizajn a Nové horizonty. Celkovo bolo prihlásených 380 projektov, z ktorých medzinárodná porota vybrala 146 diel na výstavu. Z nich bolo vybraných 43 nominácií. Súťaž vyhlasujú Slovenské centrum dizajnu a rezort kultúry.

V kategórii Študentský dizajn zvíťazila Kristína Uličná s knihou Štúdia štúdií. Špeciálnu cenu v tejto kategórii si odniesol Adrián Gubrica za Ohnivko – Interaktívnu online aplikáciu na výučbu prvej pomoci. Cenu v kategórii priestor si odniesla QBECEDA, teda grafický dizajn výstavného stánku Qubus Design Studio od Matúša Buranovského.

V kategórii Animácia a video boli ocenené Veronika Obertová, Michaela Čopíková/Ové Pictures a kolektív autorov. Ocenenie získali za cyklus animovaných vzdelávacích videí Výtvarná rozcvička, ktorý žiakom približuje vizuálne umenie.

V kategórii Písmo zvíťazil Ondrej Jób s písmom UK Sans a za obal Kúpeľných oblátok Trenčianske Teplice bola v kategórii Obal a objekt ocenená Lívia Lörinczová. S plagátmi pre festival Dni architektúry a dizajnu 2021 v Bratislave zvíťazil Matúš Buranovský v kategórii Kampaň.

Cenu v kategórii Identita si odniesla Vizuálna identita mesta Nitra, od autorov Martina Kahana, Andreja Barčáka a Andreja Čaneckého. V kategórii Digitál získali ocenenie Mateusz Słowakiewicz, Paweł Ratajczyk a Lucia Mlynčeková, a to za web-doc dokumentárnej série Ikony, ktorý sa usiluje interaktívne a zaujímavo priblížiť mladým i dospelým slovenskú architektonickú modernu.

V kategórii Knihy a publikácie bolo ocenenie udelené Palovi Bálikovi a Michalovi Tornyaiovi za kolekciu kníh ExEdícia. Autormi publikácií sú Balla, Karol D. Horváth, Tomáš Horváth, Viliam Klimáček, Márius Kopcsay, Pavol Rankov. V tejto kategórii bola udelená i špeciálna cena, a to pre Borisa Meluša za Dážďovky. Autorkou publikácie je Lucia Šukolová.

Cenu v kategórii Plagát a vizuál si odniesli Veronika Obertová, Michaela Čopíková/Ové Pictures a kolektív autorov. Ocenení boli za vlajky pre Mestskú knižnicu v Bratislave. V kategórii Nové horizonty sa porota rozhodla neudeliť centu, a to najmä v konfrontácii nominovaných projektov s úrovňou prác v ostatných kategóriách.

Udelené boli aj ceny pre osobnosti dizajnu. Cenu za Nový zjav získal Matúš Hnát. Ako Etablovaný dizajnér bol ocenený Michal Tornyai. Cenu za dlhodobý hospodársky prínos v oblasti dizajnu získalo občianske združenie Čierne diery, a cena za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu bola určená Miroslavovi Cipárovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #Národná cena za dizajn