Najvýznamnejším výtvarníkom sveta je opäť Gerhard Richter

Najvýznamnejším svetovým výtvarníkom je podľa nového vydania prestížneho rebríčka Kunstkompass (Kompas umenia) opäť nemecký maliar Gerhard Richter. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

20.10.2022 14:30
Gerhard Richter Foto:
Gerhard Richter na snímke z roku 2018.
debata

Deväťdesiatročný Richter rebríčku vládne už 19 rokov a poradie sa tento rok nezmenilo ani na nasledujúcich miestach, takže na druhej priečke je znovu americký umelec Bruce Nauman a na tretej Nemec Georg Baselitz.

Rebríček Kunstkompass, ktorý vychádza v magazíne Capital, každoročne pripravuje novinárka Linde Rohrová-Bongardová. Tá umelcov hodnotí pomocou zložitého bodovacieho systému, pričom každý jednotlivec získava body napríklad za výstavy v prestížnych galériách, za publikácie a recenzie v odborných periodikách alebo za najrôznejšie ocenenia. Rolu naopak nehrá komerčný aspekt umenia – teda predajné ceny diel alebo úspechy na aukciách.

Richter, ktorý tento rok oslávil 90. narodeniny, patrí k silnej generácii nemeckej povojnovej maľby. Jeho diela patria na aukciách k tým najžiadanejším a predávajú sa za rekordné sumy. Jeho Abstraktný obraz sa v roku 2015 predal za 46,3 milióna dolárov, ďalšie dielo Domplatz, Mailan o dva roky skôr za 37,1 milióna dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Gerhard Richter