Zaujímajú vás mapy a kartografia? Choďte do múzea v Kynceľovej

Slovenské múzeum máp v obci Kynceľová pri Banskej Bystrici predstavilo v sobotu návštevníkom expozíciu obohatenú o nové exponáty. Ide o predmety z obdobia Rakúsko-Uhorska či repliky z čias vojenského mapovania. TASR o tom informovala kurátorka múzea Andrea Farkašová.

22.10.2022 14:00
SMM múzeum mapy Kynceľová Foto: ,
Na snímke meračský prístroj Redta v Slovenskom múzeu máp (SMM) v obci Kynceľová neďaleko Banskej Bystrice.
debata

Tajné mapové diela z obdobia Československa či vojenského mapovania môžu návštevníci obdivovať v Slovenskom múzeu máp (SMM) v obci Kynceľová. V zbierkovom fonde SMM sa nachádzajú mapové diela z vojenského mapovania z čias Československa, ale i ďalšie zbierkové predmety z obdobia 20. storočia. Medzi nimi napríklad Atlas Nemeckej spolkovej republiky, ktorý obsahuje 85 tajných mapových listov slúžiacich pre potreby armády.

Na snímke kurátorka múzea Andrea Farkašová pri... Foto: TASR, Ján Krošlák
SR SMM múzeum mapy Kynceľová BBX Na snímke kurátorka múzea Andrea Farkašová pri virtuálnej prehliadke máp v Slovenskom múzeu máp (SMM) v obci Kynceľová neďaleko Banskej Bystrice.

„Návštevníci budú môcť obdivovať nové exponáty ako geodetické a meračské prístroje, vojenské mapy z 19. až 20. storočia v rôznych mierkach, ale aj netradičné, v súčasnosti už nevyužívané pomôcky pre vysvetľovanie učiva v školách,“ priblížila Farkašová. Ako dodala, expozíciu dopĺňajú výdobytky moderných technológií či interaktívne didaktické pomôcky pre vzdelávanie.

Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Čítajte aj Nočné prehliadky mučiacich nástrojov? Banská Bystrica má novú atrakciu

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej približuje prácu kartografov, minulosť či súčasnosť tvorby máp a vývoj mapových diel. Využíva pri tom i technológie či interaktívne modely, a to napríklad pieskový model krajiny s rozšírenou realitou. Vo štvrtok (27. 10.) v múzeu pre verejnosť sprístupnia i nový letecký simulátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum