Výstava fotografií mapuje 30 rokov pôsobenia Jolany Fogašovej na doskách SND

V novej budove Slovenského národného divadla (SND) otvorili vo štvrtok výstavu fotografií, ktorá mapuje 30 rokov pôsobenia sólistky Opery SND Jolany Fogašovej na našej prvej opernej scéne.

28.10.2022 12:00
Jolana Fogašová Čert a Káča Foto:
Jan Vacík v úlohe Herodesa a Jolana Fogašová ako Salome.
debata

„Opera vždy bude patriť k vrcholom hudobno-dramatického umenia. Napriek tomu, že námety libriet a hudba sú často aj spred niekoľkých storočí, je svojím posolstvom nadčasová, ponára sa do duše človeka, otvára svet citov a skutočných etických i morálnych hodnôt,“ hovorí Fogašová, ktorá na dosky SND vstúpila ešte ako poslucháčka Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Jolana Fogašová (Cudzia kňažná) a Peter Berger... Foto: Zdenko Hanout
Antonín Dvořák - Rusalka Jolana Fogašová (Cudzia kňažná) a Peter Berger (Princ) v inscenácii Dvořákovej opery Rusalka.

„Po malej úlohe v Mozartovej Čarovnej flaute (1992) stvárnila vzápätí Oľgu v Čajkovského opere Eugen Onegin,“ uvádza SND k začiatkom opernej divy. Vysokoškolské štúdium ukončila v roku 1994, v roku 2009 na VŠMU obhájila doktorát. Popri účinkovaní na opernej i koncertnej scéne na domácej pôde i v zahraničí pôsobí na svojej alma mater ako pedagogička spevu.

Jolana Fogašová (La Gioconda) a Michaela... Foto: Jozef Lomnický
La Gioconda Jolana Fogašová (La Gioconda) a Michaela Šebestová (Laura) v inscenácii opery La Gioconda.

Zo štatistík umelkyne vyplýva, že za 30 rokov profesionálnej kariéry odspievala takmer 1500 operných a koncertných vystúpení, z toho takmer štyri stovky v SND, a naštudovala vyše 50 postáv. Medzi nimi napríklad zvodnú, temperamentnú Carmen, intrigánku Lady Macbeth, nekompromisnú Abigaille z opery Nabucco či krehkú, hrdinskú Toscu, krutú Salome, rozhodnú Janu z Arku či silnú Katrenu z opery Krútňava.

Jolana Fogašová ako predstaviteľka titulnej... Foto: Jozef Barinka
Salome, opera SND Jolana Fogašová ako predstaviteľka titulnej úlohy v opere Salome.

Fogašovej tlieskali na desiatkach prestížnych divadelných scén a koncertných pódií sveta. „Na začiatku umeleckej kariéry sa stala laureátkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho,“ pripomína SND a dodáva, že operná diva hosťovala na významných scénach, ako milánska La Scala, v operách v Ríme, Neapole, vo Florencii a v ďalších talianskych mestách, spievala vo Viedenskej štátnej opere, v Národnom divadle v Prahe, nemeckej Semperoper v Drážďanoch, v Paríži, Amsterdame, Bruseli, Lisabone, ale aj v Teatro Colón v Buenos Aires, v Tokiu či v Pekingu.

V Opere SND môžu diváci najbližšie vidieť Fogašovú ako Kňažnú v sérii predstavení Dvořákovej opery Čert a Káča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Jolana Fogašová