Spoznajte tajuplné bytosti. V Brezne ožijú ľudové povery

Horehronské múzeum v Brezne v sobotu (29. októbra) opäť otvára zimný cyklus podujatia Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí, ktoré spája zážitok a odborný výklad na tému bytostí z ľudových povier. Každú sobotu až do 3. decembra môžu návštevníci spoznávať postavy, ktoré zostali zachované prostredníctvom zozbieraných a spísaných rozprávaní.

29.10.2022 14:00
Horehronské múzeum Foto:
Horehronské múzeum v Brezne
debata

„Tajuplné bytosti existovali v minulosti v predstavách ľudí ako možná súčasť života. Kto mohol, snažil sa im vyhýbať, prípadne robiť všetko pre to, aby sa zamedzilo ich pôsobeniu. Práve s adventným obdobím sa spája najsilnejšia a asi aj najznámejšia predstava o možnom škodení zlých síl. Súvisí to priamo s predlžujúcou sa nocou, teda pomyselným víťazstvom zla nad dobrom,“ priblížila Martina Ťažká z múzea.

Na výstavnú inštaláciu tradičného izbového interiéru použili viac ako 120 zbierkových predmetov z etnologického fondu múzea. Ide o predmety zo zbierok nábytku a drobného kuchynského inventára, ako aj odevné súčasti a textil.

Dominantou sú figuríny z dielne renomovaných výtvarníkov, ktoré stvárňujú vybrané bytosti v životnej veľkosti. Návštevníkom sa aj prihovoria pomocou špeciálnych reproduktorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brezno #povery #Horehronské múzeum #ľudové povery