Nepochopený umelec? Obraz holandského maliara visí už desaťročia hore nohami

Obraz holandského abstraktného maliara Pieta Mondriana visí hore nohami už od svojho prvého vystavenia pred 77 rokmi. Nemecká historička umenia, ktorá to zistila, však varovala, že keby sa dielo teraz zavesilo správne, mohlo by sa rozpadnúť.

30.10.2022 13:00
Piet Mondrian: New York City I Foto:
Piet Mondrian: New York City I. Ako odborníci zistili, maľba už 77 rokov visí naopak.
debata (1)

Obraz s názvom New York City I je z roku 1941 a tvorí ho zložitá geometrická sieť červených, žltých, čiernych a modrých lepiacich pások. V newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMA) ho prvý raz vystavili v roku 1945, od roku 1980 visí v Umeleckej zbierke nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen) v Düsseldorfe.

Tak, ako je obraz v súčasnosti zavesený, sa rôznofarebné línie v spodnej časti zhusťujú a naznačujú mimoriadne zjednodušenú verziu panorámy. Keď však kurátorka Susanne Meyerová-Büserová začala začiatkom roka pripravovať novú výstavu zmieneného nemeckého múzea o tomto avantgardnom umelcovi, uvedomila si, že obraz by mal byť opačne, informoval britský denník The Guardian.

„Zhustenie mriežky by malo byť navrchu ako tmavá obloha. Keď som na to upozornila ďalších kurátorov, uvedomili si, že je to zrejmé. Som si stopercentne istá, že obraz je obrátený nesprávnym smerom,“ zhodnotila Meyerová-Büserová.

Ján Bátorek Čítajte viac Najlepší mladí maliari tohto roka sú známi. Odborná porota vybrala víťazov súťaže Maľba 2022

Podobne pomenovaná a rovnako veľká olejomaľba New York City, ktorú vystavujú v Pompidouovom centre v Paríži, má zhustené línie v hornej časti. Na fotografii Mondrianovho ateliéru, ktorú zhotovili niekoľko dní po umelcovej smrti a uverejnili v americkom lifestylovom časopise Town and Country v júni 1944, je ten istý obraz (New York City I) zachytený na stojane opačne.

Napriek tomu, že všetky dôkazy poukazujú na to, že dielo vystavujú hore nohami, zostane tak, ako visí už 77 rokov.

„Lepiace pásky sú už veľmi uvoľnené a visia na vlásku. Keby ste ich teraz otočili hore nohami, gravitácia by ich stiahla iným smerom,“ vysvetlila kurátorka. Výstava s názvom Mondrian. Evolution potrvá do 12. februára 2023.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #obraz #maľba #výtvarné umenie #maliar