Divoch vo Viedni: V Paríži otvorili retrospektívnu výstavu rakúskemu maliarovi Kokoschkovi

Francúzska metropola prvýkrát usporiadala retrospektívnu výstavu rakúskemu expresionistickému maliarovi Oskarovi Kokoschkovi (1886-1980). Parížske múzeum moderného umenia vystavuje na 150 diel tvorcu, ktorý mal čiastočne české korene a v rokoch 1934 až 1938 žil a pôsobil v Prahe.

02.11.2022 15:42
kniha Oskar-Kokoschka Foto:
Jan M. Tomeš: Oskar Kokoschka
debata

Kokoschka patrí medzi najvýznamnejších rakúskych maliarov 20. storočia. Výstava s názvom Oskar Kokoschka: Divoch vo Viedni je podľa agentúry DPA prvou jeho veľkou retrospektívou v Paríži a zachytáva sedem desaťročí tvorby maliara považovaného za „enfant terrible“ sveta umenia.

Na parížskej výstave sú podľa DPA k vystavené Kokoschkove jedinečné portréty, obrazy zachytávajúce pohľady na Londýn a Berlín i alegorické obrazy, v ktorých kritizoval váhavý postoj spojencov voči vojnovej politike Adolfa Hitlera.

Jean Michel Basquiat LIKE-AN-IGNORANT Čítajte viac Basquiat maľoval proti rasizmu, očaril aj Warhola. Vo Viedni má prvú retrospektívu

Výstava v Paríži potrvá do 12. februára a potom bude od 17. marca do 3. septembra 2023 otvorená v Guggenheimovom múzeu v španielskom Bilbau.

Kokoschka počas svojho pobytu v Prahe, odkiaľ pochádzali jeho predkovia z otcovej strany, spoznal svoju neskoršiu ženu Oldu Palkovskú a v roku 1935 získal i československé občianstvo. Z tohto obdobia pochádzajú jeho obrazy zachytávajúce historické centrum Prahy i portrét prezidenta Tomáša G. Masaryka.

Výkrik Edvard Munch Čítajte viac Edvard Munch bol majstrom zobrazovania úzkosti
debata chyba
Viac na túto tému: #Oskar Kokoschka