Ekologickí aktivisti sa prilepili ku Goyovým obrazom

Ekologickí aktivisti z hnutia Futuro Vegetal sa dnes prilepili k rámom dvoch obrazov Francisca Goyu v madridskom múzeu Prado, aby upozornili na nutnosť razantnejších opatrení v boji so zmenami klímy. Informoval o tom denník El País. Na stenu galérie zároveň napísali "+1,5 °C", čo má pripomenúť cieľ obmedziť globálne otepľovanie pri porovnaní s predpriemyslovou dobou na túto hranicu.

05.11.2022 16:29
Ekologickí aktivisti, Francisco Goya Foto:
Ekologickí aktivisti, ktorí sa prilepili k rámom obrazov Francisca Goyu.
debata (10)

Protestná akcia v múzeu Prado, pre ktorú si aktivisti vybrali dva známe Goyove obrazy Nahá Maja a Oblečená Maja, je ďalší z mnohých podobných akcií z poslednej doby.

V októbri ekologické aktivistky z hnutia Just Stop Oil (Zastavme ropu) v londýnskej Národnej galérii vychrstli na obraz Slnečnice holandského maliara Vincenta van Gogha rajčinovú polievku. Plátno nepoškodili, pretože ho chránilo sklo. Pri proteste v Postupime aktivisti postriekali zemiakovou kašou dielo impresionistu Claudea Moneta.

Tento týždeň boli v Holandsku odsúdení dvaja Belgičania, ktorí sa prilepili k obrazu Jana Vermeera Dievča s perlou a poliali ho polievkou. V piatok v Ríme protestujúci poliali hrachovou polievkou obraz Vincenta van Gogha.

V egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sa v nedeľu začína svetová klimatická konferencia (COP27), počas ktorej budú zástupcovia 195 štátov a vlád spoločne s odborníkmi a zástupcami nevládnych organizácií hovoriť o ďalšom postupe v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Aktivisti upozorňujú, že doterajšie opatrenia sú nedostatočné a že planétu kvôli narastajúcim emisiám a stúpajúcim teplotám čaká čierna budúcnosť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #ekológia #aktivizmus