Klimatickí aktivisti znova útočia na obrazy: v Austrálii sa prilepili ku slávnym Warholovým Campbellovým konzervám

Dve ekologické aktivistky sa dnes v Austrálskej národnej galérii v Canbere prlepili k obrazu Andyho Warhola. Informovala o tom agentúra Reuters. Ide o ďalší zo série podobných incidentov vo výstavných sieňach v rôznych častiach sveta.

09.11.2022 08:30
Australia ekologicí aktivisti Warhol Protest Foto: ,
Dve ekologické aktivistky sa v stredu 9. novembra 2022 v Austrálskej národnej galérii k obrazu Andyho Warhola s Campbellovými polievkovými konzervami (na snímke ešte pre útokom aktivistov).
debata

VIDEO: Prilepené aktivistky. Video skupiny Stop Fossil Fuel Subsidies (Prestaňte s dotáciami na fosílne palivá)

Video

Skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Prestaňte s dotáciami na fosílne palivá) zverejnila na sociálnych sieťach snímku, na ktorej si dve mladé ženy prilepili ruku k obrazu s Campbellovými polievkovými konzervami. Na cykle desiatich obrazov, ktoré chráni sklo, sú tiež vidieť modré čmáranice.

Aj tieto diela boli terčom aktivistov

Pozrite si známe umelecké diela svetových maliarov, ktoré sa stali terčom útokov ekologických aktivistov

Fotogaléria
Picassov kontroverzný obraz Masaker v Kórei -...
Socha Laokóna vo Vatikánskych múzeách - Aj k...
+5Socha Malej morskej víly v Kodani je tiež...

„Andy Warhol v tomto ikonickom cykle zobrazil konzumný štýl života, ktorý sa zvrhol,“ uviedla aktivistka Bonnie Cassenová vo vyhlásení zverejnenom skupinou. „A teraz sa zvrhol kapitalizmus. Kým spoločnosti produkujúce fosílne palivá majú rekordné zisky, musia rodiny rozhodovať, či deťom kúpia lieky alebo jedlo,“ povedala.

Nemecko Monet obraz akvitisti protest kaša Čítajte viac Zachrániť Moneta či planétu? Prečo ekoaktivisti útočia polievkou a lepidlom v múzeách

Aktivisti sa usilujú o účinnejšiu ochranu klímy a využívajú na svoje protesty známe umelecké diela vo svetových galériách, aby ku hroziacej klimatickej katastrofe upútali pozornosť. V októbri aktivistky vychrstli rajčinovú polievku na obraz Slnečnice holandského maliara Vincenta van Gogha v londýnskej Národnej galérii. Obraz bol síce za sklom, polievka ale ľahko poškodila jeho rám. O niečo neskôr sa jeden protestujúci prilepil k obrazu Dievča s Perlou v haagskej obrazárni Mauritshuis od holandského maliara Jana Vermeera. Pred niekoľkými dňami sa aktivisti prilepili ku Goyovým obrazom v madridskom múzeu Prado.

Samuel Kollarik Čítajte viac Mladí výtvarníci o útokoch ekoaktivistov na obrazy v galériách: Je to hlas frustrovanej mladej generácie
debata chyba
Viac na túto tému: #ekologickí aktivisti