Umeleckú zbierku spoluzakladateľa Microsoftu vydražili za 1,62 miliardy dolárov

Zbierka umeleckých diel spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Paula Allena sa v aukčnej sieni Christie's v New Yorku predala za rekordných 1,62 miliardy dolárov (1,59 miliardy eur). Celá suma z predaja bude venovaná na charitu v súlade so želaním Paula Allena, ktorý zomrel v roku 2018.

11.11.2022 13:00
Paul Allen, dražba Foto:
Obraz Davida Hockneyho s názvom Queen Anne's Lace Near Kilham, ktorý bol súčasťou zbierky Paula Allena.
debata

Spoločnosť Christie's in­formovala, že dražba diel zo zbierky Paula G. Allena zaujala desaťtisíce ľudí z celého sveta, ktorí navštívili webové stránky aukčnej siene.

Ako podľa agentúry AFP uviedol generálny riaditeľ Christie's Gu­illaume Cerutti, Allenova zbierka obsahovala „155 majstrovských diel pokrývajúcich 500 rokov histórie umenia“.

Medzi nimi je aj päť diel, z ktorých každé sa predalo za viac ako 100 miliónov dolárov. Ide o obrazy Georgesa Seurata, Paula Cézanna, Vincenta Van Gogha, Paula Gauguina a Gustava Klimta.

Predali sa všetky diela Allenovej zbierky, pričom viac ako štvrtinu z nich kúpili zákazníci z Ázie. Tohtotýždňová aukcia v sieni Christie's pre­konala doterajší rekord pre predaj umeleckej zbierky, ktorého držiteľom bola zbierka manželov Mackloweovcov predaná začiatkom tohto roku za 922 miliónov dolárov v aukčnej sieni Sotheby's.

Americký miliardár Allen v roku 1975 spolu s Billom Gatesom založil spoločnosť Microsoft. Neskôr sa však ich cesty v oblasti podnikania rozišli.

Allen v roku 2009 podpísal prísľub, v ktorom sa zaviazal darovať väčšinu svojho majetku na charitu.

Zomrel v roku 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #dražba #umenie #Paul Allen