FOTO VIDEO Mariánovi Vargovi k nedožitým 75. narodeninám skladá poklonu 75 fotografov

V galérii Danubiana v Bratislave je otvorená unikátna výstava fotografických portrétov legendárneho skladateľa a hudobníka Mariána Vargu.

13.11.2022 06:00
koncert, drahy vaclav havel, marian varga... Foto: ,
Na výstave Hommage à Marián Varga sú aj diela fotoreportérov denníka Pravda. Na tejto snímke Ivan Majerský zachytil Mariána Vargu počas vystúpenia v roku 2011 s odrazom klávesov v okuliaroch.
debata

O výstave Hommage à Marián Varga v bratislavskej galérii Danubiana hovorí fotograf a jeden z kurátorov výstavy Martin Marenčin: „Myšlienka pripraviť takúto výstavu vznikla pred tromi rokmi. Pri svojich návštevách galérie Danubiana som sa rozprával s jej riaditeľom Vincentom Polakovičom a on je veľkým fanúšikom Mariána Vargu. Oslovil ma, že by chcel pripraviť kolekciu fotografií – a tak sme urobili fotografickú výstavu portrétov Mariána Vargu.“

Marián Varga 75

Pozrite si snímky z výstavy HOMMAGE À MARIÁN VARGA

Fotogaléria
Jedna z najznámejších fotografií Mariána Vargu,...
Medzi obľúbené snímky manželky Mariána Vargu...
+7Marián Varga a jeho neodmysliteľné klávesy....

Pre riaditeľa Danubiany Vincenta Polakoviča bol Marián Varga „jedinečný umelec, hudobný skladateľ, inštrumentalista, bohém a intelektuál, ktorý svojím životom a tvorbou ovplyvnil tisíce milovníkov a obdivovateľov beatovej hudby viacerých generácií nielen v Československu, ale možno povedať v celej strednej Európe.“ Z veľkej vďaky, rešpektu a obdivu k jeho životu a tvorbe sa Danubiana rozhodla na ploche 1600m2 uskutočniť jedinečnú výstavu fotografií Mariána Vargu, k čomu si ako odborných poradcov a konzultantov prizvala rešpektovaných fotografov Martina Marenčina a Jozefa Ondzíka, ďalej Mariánovu manželku Janu Vargovú a grafika Roberta Kucmena.

koncert, drahy vaclav havel, marian varga marián Varga Čítajte viac Rok, keď zomrel Marián Varga

Autori, ktorí svojím objektívom zachytili Mariána Vargu či už počas koncertu, pri fotení na jednotlivé albumy alebo pri rozhovoroch pribúdali. Nakoniec sa symbolicky deň pred vernisážou prihlásil posledný, 75. fotograf a výstavná kolekcia k nedožitým narodeninám Mariána Vargu bola hotová.

„Mená autorov fotografií ako Tibor Borský, Peter Procházka, Juraj Bartoš, Ľuba Lauffová, Vladimir Yurkovic, Ľubo Stacho a mnohí ďalší sú zárukou nie len vysokej kvality, ale aj umeleckej výpovede zaznamenávajúcej danú dobu,“ uvádza Vincent Polakovič.

„Výstava prináša prierez prakticky celého aktívneho umeleckého života Mariána Vargu od čias jeho štúdiá na konzervatóriu, keď ho fotila Ľuba Lauffová zo susediacej ŠUPky. Ďalším súputnikom bol Juraj Bartoš a aj Peter Procházka, ktorý mapoval dianie vo V-klube – to sú snímky, keď už aktívne pôsobilo Collegium Musicum,“ dodáva Martin Marenčín.

Aký bol Marián Varga pre objektívom fotografov? Pozrite si video.

Video
O výstave Hommage à Marián Varga v bratislavskej galérii Danubiana hovorí fotograf a kurátor výstavy Martin Marenčin.

Autori fotografií venovali svoje diela bez nároku na odmenu. Bolo by pekné, keby výstava mohla byť putovná a mohla pricestovať za priaznivcami Mariána Vargu tak ako kedysi on sám na svojich koncertoch.

Výstavu HOMMAGE À MARIÁN VARGA v bratislavskej Danubiane možno vidieť do 29. januára 2023, v deň jeho narodenín.

Marián Varga Čítajte viac Rebelant medzi klasikmi Marián Varga by mal 75 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Varga #Danubiana