Vladimir Kazanevsky: Keď kreslím Putinovu tvár, je mi nevoľno

Svetoznámy autor kresleného humoru, držiteľ viac ako 500 ocenení a nositeľ prestížnej ceny Kofiho Annana Vladimir Kazanevsky pri príležitosti svojej výstavy nazvanej Sloboda prejavu, ktorá sa koná v Bratislave v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Komenského vďaka pomoci Fondu na podporu umenia do 23. novembra, spomína na svoje karikaturistické začiatky. Vysvetľuje tiež, akú moc má karikatúra v súvislosti s tvorbou verejnej mienky. Výstava následne poputuje aj do Prešova, Košíc a Humenného.

15.11.2022 07:00
Vladimir Kazanevsky Foto:
Svetoznámy karikaturista ukrajinského pôvodu Vladimir Kazanevsky nedávno navštívil Bratislavu, kde otvorili výstavu jeho karikatúr s priznačným názvom Sloboda prejavu.
debata (5)

Ako sa z absolventa rádiofyzikálnej fakulty stal karikaturista?

Raz som prišiel k záveru, že viac ako elektróny či rádiové vlny ma zaujímajú ľudia, a tak som začal maľovať karikatúry. Ale moja prvá karikatúra bola ladená skôr na turistickú nôtu, keďže som ako študent rád chodil do hôr. Postavil som špeciálny turistický stan a poprosil som priateľov, aby ho pomaľovali novinovými karikatúrami. Ostalo tam však voľné miesto, a tak som sa rozhodol namaľovať svoju vlastnú karikatúru.

Aká téma vás v predvojnových časoch najviac priťahovala? Prečo?

Pred vojnou som sa venoval najmä ľahším humoristickým karikatúram, no najviac ma priťahovali karikatúry s filozofickým podtextom. Ideálom pre mňa totiž je, keď sa človek pri pozeraní moju maľbu spočiatku zasmeje, potom sa zamyslí a následne sa mu chce plakať.

Svetoznámy karikaturista ukrajinského pôvodu...
+6

Vraj sa vám najlepšie tvorí v noci. Pomáha toto nočné ticho vašej tvorivej fantázii?

Áno, najradšej pracujem v noci, veľmi sa mi to páči. Nikto ma neruší, som plne koncentrovaný, preto sa mi v tichu noci tvorí najlepšie. Aj ráno ešte zvyčajne svoje karikatúry dorábam, no poobede či vo večerným hodinách už sa na prácu nedokážem vôbec sústrediť a vtedy musím robiť niečo celkom iné.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

Aká silná a nebezpečná je karikatúra?

Keď som sa venoval karikatúre ešte počas minulého režimu, museli sme s kolegami tvoriť tzv. podprahové karikatúry. Snažili sme sa ukázať pravú tvár komunistického vedenia, no priamo sa to nedalo, a tak sme na odhaľovanie pravdy používali tzv. Ezopov jazyk. Popritom som však naďalej tvoril aj filozoficky ladené karikatúry, navyše mi začali za moje kresby platiť, čo sa mi, samozrejme, veľmi páčilo. Je super, keď človek zarába tým, čo ho baví a napĺňa. Časom som však pochopil, že táto práca nie je len zábava, hlavne po teroristickom útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo v roku 2015. Vtedy som si naplno uvedomil, že v mojich rukách je silná zbraň, s ktorou treba opatrne a cielene narábať. Začal som preto viac zobrazovať našich ukrajinských prezidentov, uvedomujúc si, že moja kritika sa dostáva do povedomia spoločnosti. Keď sa začala vojna, pochopil som, že som ako vojak stojaci na informačnom fronte, preto využívam všetko, čo môžem – svoju silu, svoju tvorbu na to, aby som pomohol ľuďom vo svete otvoriť oči. Viem, že naša krajina zvíťazí, hoci to je a bude ťažké, ale náš národ sa potom konečne prvýkrát postaví na vlastné nohy (hovorí so slzami v očiach).

Veľa ľudí verí simuláciám, ktoré sú v médiách vysielané ako absolútna pravda. Môže karikatúra zabrániť dezinformáciám a skresľovaniu faktov produkovaných masmédiami?

Keď sa ľudia budú dívať na moje karikatúry, ktoré sa im prihovárajú vtipným a ostrým jazykom, prinúti ich to zamyslieť sa, ako som už hovoril na začiatku – najprv sa zasmejú, ale keďže politická satira nie je na smiech, uvedomia si, že to, čo hovoria moje karikatúry, môže byť pravda, ktorú im inde nenaservírujú. Moje kresby sa môžu zdať propagandistické, ale ja som propagandu nikdy nemal rád. Odkedy sa začala vojna, nedokážem sa venovať žiadnej inej téme, môj mozog nevie prestať na ňu myslieť ani na sekundu. Verím však, že aj moje karikatúry pomáhajú tú skutočnú ruskú propagandu poraziť.

kyjev muzeum Čítajte viac Vojna na Ukrajine má už expozíciu v kyjevskom múzeu

Vaše kresby sú veľmi originálne a presne odrážajú autentický charakter ruskej spoločnosti, ako aj jej agresívneho vodcu – Putina. Aká vyčerpávajúca je pre vás táto téma?

Popravde, je mi to veľmi nepríjemné, hlavne keď maľujem samotného Putina. Kým kreslím jeho tvár, je mi celý čas nevoľno. Keď sa napríklad pozerám na jeho lícne kosti, hovorím si, že vyzerajú presne ako líca Mongolov, ktorí napadli Kyjev v roku 1240. Okrem toho má také vlčie oči, preto sa mi tento človek nepáči a vždy, keď ho domaľujem, je mi tak ťažko, že mám z času na čas chuť si niečo vypiť, aby ma to prešlo. Nemám ale na výber, musím ho maľovať, ale poviem vám, že Satan je oproti nemu nič, ten sa ho dokonca na jednej z mojich kresieb bojí (smiech).

V jednom z rozhovorov hovoríte, že ani jeden diktátor – Hitler, Stalin či Putin – neprejavoval ani najmenšiu náklonnosť ku karikatúram… Prečo?

Poviem to tak, Napoleon napríklad z duše neznášal karikatúru. Keď uzatváral mierovú dohodu s Veľkou Britániou, chcel, aby obsahovala bod, ktorý mal prirovnávať karikaturistov k zradcom a vrahom. Hitler pri príchode do Moskvy vyhlásil, že prví, ktorých treba obesiť, sú traja sovietski karikaturisti, ktorí o ňom robili karikatúry. Putin síce nikdy otvorene nevyjadril nenávisť voči tomuto druhu umenia, ale je všeobecne známe, že mnoho ruských karikaturistov je podriadených vláde, sú hlavnou časťou ruskej propagandy a všetko, čo maľujú, je diktované Kremľom. Jeden môj priateľ z Moskvy, tiež umelec, mi zavolal v prvý deň vojny a povedal mi, že keby mu to zdravie dovolilo, okamžite utečie do Kyjeva a hlási sa do ukrajinskej armády, aby mohol bojovať proti Putinovi.

Foto: Vladimir Kazanevsky
Vladimir Kazanevsky

Vaša kniha Pád Dinosaurie, ktorá bola vydaná na Slovensku, predpovedá sebazničenie Ruska. Trváte na svojich predpovediach aj naďalej?

Pôvodne som netušil, že to sú nejaké predpovede. Knihu som pripravoval dva roky. Už bola odovzdaná do tlače v Kyjeve, ale začala sa vojna a celý proces sa zastavil. Preto som vďačný svojim slovenským priateľom, že mi pomohli knihu vydať na Slovensku. Dôležité je upozorniť na to, že som sám nevedel, čo maľujem. Vytvoril som takú zvláštnu dinosauriu spoločnosť, ktorá sa trošku podobala ľudským bytostiam. Rozvíjali sa rovnako ako ľudia a mali svojho panovníka, ktorý vládol tvrdou rukou. Po smrti tohto krutovládcu, ktorý umrel v momente, keď si naň sadla hviezda, medzi dinosaurami zavládla konečne demokracia. Dinosaury však nikdy neboli bez vládcu, a tak nevedeli, čo si s tou demokraciou počať. Čakali na novú hviezdu, ktorá si na nich sadne a prinesie im šťastie. Po nekonečnom čase sa jej dočkali, ale namiesto šťastia im priniesla smrť. Keď som tvoril tento príbeh, vôbec som pri tom nemyslel konkrétne na Rusko. No teraz sa ma všetci pýtajú, ako som mohol takto predpovedať budúcnosť, a ja mám čoraz silnejší pocit, že sa táto predpoveď naozaj naplní.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #karikatúra #Filozofická fakulta UK