Klimatickí aktivisti opäť útočia. Aj na dielo Andyho Warhola

Aj keď protesty klimatických aktivistov čoraz väčšmi poburujú verejnú mienku, ich útoky nepoľavujú. Pred pár dňami si za cieľ vybrali ďalšie umelecké diela. Členovia ekologického hnutia Dernière Rénovation vyliali oranžovú farbu na jazdeckú sochu v Paríži, kým v Miláne zase podporovatelia kampane Ultima generazione (Posledná generácia) vysypali múku na auto vyzdobené Andym Warholom.

23.11.2022 12:00
Ekologickí aktivisti, klimatickí aktivisti Foto:
Jazdeckú sochu v Paríži ekologickí aktivisti poliali oranžovou farbou a natiahli na ňu biele tričko s nápisom Zostáva nám 858 dní.
debata (4)

Socha s názvom Kôň a jazdec od amerického umelca Charlesa Raya obišla horšie. Okrem toho, že ju aktivisti poškodili farbou, na jazdca natiahli biele tričko s nápisom We have 858 days left (Zostáva nám 858 dní), čo má byť zvyšný čas, kým nastane klimatická katastrofa.

„Konajte, prosím, reagujte. Konferencie o klíme nás nezachránia, to vie každý. Občiansky odpor je naša jediná nádej,“ komentovali svoj čin francúzski aktivisti z hnutia Dernière Rénovation (Posledná renovácia).

Nemecko Monet obraz akvitisti protest kaša Čítajte viac Zachrániť Moneta či planétu? Prečo ekoaktivisti útočia polievkou a lepidlom v múzeách

Veľa pochopenia však nevzbudili. Charles Ray patrí k najvýznamnejším sochárom v USA a jeho dielo pred novým Pinaultovým múzeom v budove bývalej burzy odhalili len začiatkom roka. Jeho tvorbe sa do leta venovala i miestna výstava.

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul Malaková protest označila za „ekovandalizmus“. Hoci sa farba dala rýchlo odstrániť, takýto spôsob boja odsúdila. „Umenie a ekológia sa vzájomne nevylučujú. Naopak, majú veľa spoločného!“ napísala na sociálnej sieti.

Štvorica klimatických aktivistov v Miláne sedí... Foto: Ultima generazione
Ekologickí aktivisti, klimatickí aktivisti Štvorica klimatických aktivistov v Miláne sedí pred autom, ktorého výzdoba je dielom Andyho Warhola. Vysypali naň osem kilogramov múky.

Minulý piatok, teda v rovnaký deň ako v Paríži, sa aktivisti vyvŕšili aj na pretekárskom BMW, ktoré vyzdobil Andy Warhol, slávny americký pop-artový umelec so slovenskými koreňmi. Auto je teraz súčasťou výstavy v milánskom komplexe Fabbrica del Vapore.

Štyria „bojovníci za klímu“ naň vysypali osem kíl múky, dvaja sa prilepili na sklá bavoráka, zvyšná dvojica vypustila balóny naplnené farbou a nakoniec sa prilepila na podlahu.

Mladi aktivisti pri obraze Voz so senom v Narodnej galerii v Londyne  ktory prekryli upravenou malbou znicenej krajiny. Čítajte viac Aktivisti protestujú v galériách: Umenie deti nenakŕmi

„Celé auto zasypali múkou. Je to dôležitý exemplár, ktorý sa vystavuje po prvý raz a má veľkú hodnotu, asi desať miliónov eur. Teraz si musíme premyslieť, čo treba urobiť,“ reagovali na protest autori expozície.

Správ o výtržnostiach klimatických aktivistov, o ktorých Pravda už viackrát informovala, v poslednom čase pribúda, a to vo viacerých krajinách západnej Európy. Aj keď cieľom nie je umelecké diela poškodiť, výsledok týchto kampaní je sporný.

Picassov kontroverzný obraz Masaker v Kórei -...
Socha Laokóna vo Vatikánskych múzeách - Aj k...
+5Socha Malej morskej víly v Kodani je tiež...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #protesty #Andy Warhol #ekológia #vandali #globálne otepľovanie #galérie #ekologickí aktivisti #klimatická kríza #klimatickí aktivisti