Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu betlehemov

Na Bratislavskom hrade otvorili vo štvrtok výstavu Pokoj ľuďom dobrej vôle. Predstavuje reprezentatívny výber historických a ľudových betlehemov z územia celého Slovenska i niektorých susedných európskych krajín ako Česko a Rakúsko.

25.11.2022 14:00
debata

„Časovo pokrývajú obdobie od 18. po koniec 20. storočia,“ uvádza Slovenské národné múzeum (SNM) na svojej webstránke.

Vyše 60 betlehemských celkov dopĺňajú maľby na skle, papieri a plátne s adventnou a vianočnou tematikou. Vystavené artefakty pochádzajú zo zbierok SNM – Historického múzea, Ľubovnianskeho múzea – Hradu v Starej Ľubovni a súkromných fondov. „Všetky predmety boli pre túto príležitosť zreštaurované,“ dodáva múzeum.

Výstava 100 rokov Dunajplavby Čítajte viac Dunaj je pán. Dokazuje to aj výstava

„Ústredná myšlienka výstavy "Pokoj ľuďom dobrej vôle“ nadobúda v dnešných nepokojných časoch mimoriadny zmysel, okrem krásneho zážitku chce zdôrazniť myšlienku kultúrnej a duchovnej spolupatričnosti Európy a víťazstvo betlehemského svetla nad tmou nenávisti," hovorí kurátorka a autorka výstavy Magdaléna Mrázová.

Výstavu betlehemov na 2. poschodí Bratislavského hradu si môžu pozrieť záujemcovia denne, okrem utorka, od 10. do 18. h – posledný vstup je o 17. h.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #bratislavský hrad #Slovenské národné múzeum #betlehemy