V aukcii sa bude dražiť gitara kráľovnej Márie Antoinetty. Pozrite sa, ako vyzerá

Vo Francúzsku sa bude dražiť gitara, ktorú kedysi daroval francúzsky kráľ Ľudovít XVI. svojej manželke Márii Antoinette. Aukčná sieň Aguttes odhaduje cenu bohato zdobeného nástroja až na 80-tisíc eur.

08.12.2022 10:00
Gitara, Mária Antoinetta Foto:
Gitara kráľovnej Márie Antoinetty.
debata

Gitaru vyrobil v roku 1775 vo svojej parížskej dielni bábkar Jacques-Philippe Michelot. Kráľovná Mária Antoinetta ju potom darovala svojej dvornej dáme, markíze Rochelambert, s ktorou spoločne hrávali v zámku Malý Trianon na pozemkoch paláca Versailles.

Nástroj vyrobený zo smrekového dreva a palisandry je vykladaný slonovinou a mahagónom. Z pôvodne päťstrunového bol v 19. storočí prestavaný na šesťstrunový systém.

„Tento nástroj je úplne božský. Rafinovanosť jeho zdobenia je výnimočná a zachoval sa v pozoruhodnom stave,“ uviedol Grégoire de Thoury z aukčnej siene.

Predmety spojené s kráľovnou Máriou Antoinettou majú pre zberateľov veľkú hodnotu a na aukciách sa preto predávajú za vysoké ceny. Pred rokom sa v Ženeve vydražili dva diamantové náramky popravenej kráľovnej za 7,46 milióna švajčiarskych frankov. V roku 2020 sa biela hodvábna črievička Márie Antoinetty predal za bezmála 44-tisíc eur.

Mária Antoinetta bola najmladšou dcérou cisárovnej Márie Terézie. Ona aj jej manžel boli popravení počas Veľkej francúzskej revolúcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #gitara #Mária Antoinetta