Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň

Umelec svojimi grafiti na múroch viacerých bombardovaním a ostreľovaním zničených budov upozornil svetové spoločenstvo na rozsah zničenia Irpiňa a zvečnil históriu boja a ideu jeho znovuzrodenia, uviedli ukrajinské úrady.

09.12.2022 15:28
banksy Foto:
Dielo známeho streetartového umelca Banksyho na stene obytnej budovy poškodenej ruským ostreľovaním.
debata

Britský umelec známy ako Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň. Na svojom kanáli na platforme Telegram o tom v piatok informoval primátor mesta Olexandr Markušyn. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Banksy maľba Ukrajina Hostomel Čítajte viac Vandali vyrezali Banksyho dielo z fasády domu na Ukrajine

Po stiahnutí sa ruských okupačných vojsk z Kyjevskej oblasti sa na múroch viacerých bombardovaním a ostreľovaním zničených budov v niektorých tamojších mestách objavilo sedem grafitov, ktoré štýlom pripomínajú Banksyho štýl.

Výtvarník neskôr potvrdil svoje autorstvo zverejnením fotografií svojich diel z Ukrajiny na Instagrame. Miestni obyvatelia sa pre médiá vyjadrili, že Banksy na nich nepracoval sám, ale s tímom.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

Jedna z nástenných malieb vznikla aj v meste Irpiň: zobrazuje mladú gymnastku, ako cvičí so stuhou. Autor ju pritom napasoval tak, aby špičkou nohy stála na okraji diery, ktorá v múre mestskej budovy zostala po ostreľovaní.

„Takto (Banksy) upozornil svetové spoločenstvo na rozsah zničenia Irpiňa a svojím dielom zvečnil históriu boja a ideu jeho znovuzrodenia,“ napísal Markušyn.

Irpiň je mesto v Kyjevskej oblasti, ktoré sa stalo jedným z miest, kde ruské jednotky podľa výpovedí očitých svedkov zabíjali a popravovali civilistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banksy