Ján Ťapák vystavuje sochy v divadle. Pozrite si výber z jeho diela

V Divadle Nová scéna otvorili výstavu významného slovenského sochára Jána Ťapáka s názvom Sochy v divadle. Výber z diela je venovaný sochárovej šesťdesiatke, ktorú oslávi koncom roka. Výstava obohatená skicami sôch, svetelnými panelmi aj sprievodnými textami bude v hornom aj dolnom foyeri divadla prístupná až do 30. júna budúceho roka.

10.12.2022 08:00
Ján Ťapák, Sochy v divadle Foto:
Sochár Ján Ťapák medzi svojimi vystavovanými dielami.
debata

S nápadom priniesť diela známeho slovenského sochára Jána Ťapáka prišla generálna riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová: „Tvorbu Janka Ťapáka sledujem už od jeho začiatkov, nakoľko sme si ako rovesníci a konškoláci rozumeli nielen po umeleckej línii, ale najmä ľudsky. Oceňujem, s akým citom, múdrosťou a aj s humorom pristupuje k témam svojich diel a ako originálne ich pretavuje do bronzu. Som presvedčená, že jeho výnimočné sochy, ale aj skice skrášlia a dotvoria interiér nášho divadla a divákom tak prinesú ďalší umelecký zážitok."

Ján Ťapák je s Divadlom Nová scéna spojený aj soškou Zlatej múzy, ktorú vytvoril špeciálne pre toto divadlo. Tradíciu ocenenia osobností, ktoré svojou prácou výrazne ovplyvnili Novú scénu, začali minulý rok, pri 75. výročí založenia divadla a prvým laureátom Zlatej múzy bol umelecký riaditeľ a dlhoročný člen súboru Karol Čálik.

Výstava Jána Ťapáka Sochy v divadle

Výber z diela významného slovenského sochára si možno pozrieť v bratislavskom Divadle Nová scéna.

Fotogaléria
Cenu Zlatá múza vytvoril Ján Ťapák špeciálne...
Ján Ťapák - Včelár
+7Ján Ťapák - Špirála

Ponuku vystavovať v Divadle Nová scéna prijal Ján Ťapák veľmi rád: „Pri tejto výstave som si uvedomil odlišnosti umeleckých postupov – kým divadlo rozvíja myšlienku do deja, takzvane ju rozbaľuje, tak v sochárstve je to presne opačne. Všetky vnemy a inšpirácie sa sústreďujú a zhmotňujú do jedného objektu. Beriem to ako veľmi príjemnú výzvu. A sám som zvedavý, ako bude symbióza umenia divadelného a sochárskeho ladiť. Som presvedčený, že vo chvíľach pred predstavením a po ňom ľudí poteší, že si môžu pozrieť ďalšiu formu umenia. A mám dokonca plastiku s vyslovene divadelnou témou – Rómeo a Júlia.“

Piotra Bożyk Čítajte viac Výstava diel Piotra Bożyka: Pozoruhodné sochy a stroje v jednom

Diváci budú môcť až do konca tejto divadelnej sezóny vidieť výber zo staršej tvorby autora, ale aj jeho novinky. Celkovo je v hornom aj dolnom foyeri divadla vystavených 26 sôch, ktoré sú podporené svetelnými bannermi s fotografiami diel a ich skicami.

Ján Ťapák sa narodil 27. decembra 1962 v Bratislave, oslávi teda okrúhle životné jubileum. Ako sa obzerá za minulosťou a aké plány má pred sebou?

„Človek by mal byť spokojný s tým, čo prežil. Teším sa, že zatiaľ všetko dopadlo tak, ako to je. S chybičkami, omylmi, ale s veľmi jasne vedenou líniou prístupu k robote. Celý život som hľadal momenty, na ktoré sa môžem tešiť a nachádzam ich aj teraz. Mám veľa nápadov, plné skicáre, mám fantastickú rodinu. A veľmi sa teším na to, čo ma ešte čaká.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #výstava #sochár #Ján Ťapák #sochári #Divadlo Nová scéna