Múzeum vystavuje útvary z jaskyne Biele vody

Jaskynné útvary z jaskyne Biele vody, ktorá sa nachádza na Muránskej planine pri Tisovci, vystavuje počas decembra Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Informovala o tom biologička múzea Monika Gálffyová.

11.12.2022 18:00
Gemersko-malohontské múzeum Foto: ,
Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.
debata

Opadnutú sintrovú výzdobu, vznikajúce kvaple či jaskynnú výzdobu obrúsenú aktívnym tokom potoka získalo GMM do svojej zbierky v roku 2021.

„Vystavené útvary naše múzeum získalo od Dušana Hutku, predsedu Speleoklubu Tisovec, ktorý vykonáva prieskum jaskyne,“ priblížila Gálffyová.

Jaskyňa Driny Smolenice Čítajte viac Driny, jediná jaskyňa na západe, potrebuje pozdvihnúť. Inde to vyzerá krajšie, hodnotia turisti

Jaskyňa Biele vody sa nachádza v Tisovci v blízkosti prameňa Šťavica. Ide o koróznu jaskyňu dlhú približne 37 metrov, ktorá dostala meno podľa spenenej vody, vyvierajúcej zo suťoviska. Jaskyňa nie je verejnosti prístupná a v súčasnosti sa v nej uskutočňuje výskum zameraný na objavenie jej ďalších priestorov.

Sintrové útvary z jaskyne Biele vody budú v GMM vystavené do konca decembra. Verejnosti sú prístupné v priestoroch stálej vlastivednej expozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #výstava #jaskyne #Muránska planina #Gemersko-malohontské múzeum