Jurkovičova Tepláreň získala medzinárodnú Cenu prof. Vladimíra Karfíka

BLOK českých a slovenských architektov, inžinierov a výtvarníkov v spolupráci s Magistrátom mesta Zlín udelil 13. decembra vo veľkej obradnej sieni Magistrátu mesta Zlín Cenu prof. Vladimíra Karfíka slovenskej realizácii rekonštrukcie Jurkovičovej Teplárne.

19.12.2022 15:00
Jurkovičova tepláreň Foto:
Slávnostného odovzdávania cien sa zúčastnili architekti Martin Paško a Zuzana Zacharová.
debata

Laureátmi ceny za celoživotné dielo sa stali Ing. arch. Štefánia Krumlová a prof. Ing. arch. Miroslav Masák, Dr. h. c. Cenu Vladimíra Karfíka 2019 ̶ 2021 za významnú realizáciu získala konverzia Jurkovičovej teplárne v Bratislave od autora Ing. arch. Martina Paška a tímu DF CREATIVE GROUP.

Slávnostného odovzdávania cien sa zúčastnili architekti Martin Paško a Zuzana Zacharová. „Veľmi si vážime toto významné ocenenie. Je pre nás veľkou poctou, že sa Jurkovičova tepláreň ocitla medzi ocenenými realizáciami tak významných osobností českej a slovenskej architektúry z predchádzajúcich období ako napríklad Eva Jiřičná, Jozef Pleskot, Alena Šrámková a ďalší .“ Martin Paško, hlavný architekt konverzie. Laudátio pre ocenené dielo predniesol Ing. arch. Peter Žalman, z ktorého vyberáme krátky úryvok:

„Rekonštrukcia Jurkovičovej Teplárne v Bratislave na Čulenovej ulici je výnimočný príklad úspešnej konverzie opustenej industriálnej budovy a jej zakomponovania do nového urbanistického celku, ktorý vzniká v zóne Chalúpkova. Autori použili koncept vloženia budovy, novotvaru do jestvujúcej chránenej hmoty industriálnej budovy. Vznikla tak pridaná hodnota najmä v temer dokonalom domyslení a realizovaní detailov. Či už vo výbere materiálov, alebo rôznych architektonických prvkov diela. Niektoré budovy sú poplatné súdobým trendom, formálnemu preklopeniu globálnych vzorov do našich podmienok. Tepláreň je originál, ukážka moderného myslenia architektov, tvorcov diela.“

Výročné ceny Pamiatky a múzeá Jurkovičova tepláreň Čítajte viac Svetový úspech slovenskej architektúry! Ocenili rekonštrukciu Jurkovičovej teplárne

BLOK architektov a výtvarníkov vznikol v roku 1990 v Prahe a združuje záujemcov kvalifikovaných pracovnými výsledkami, v snahe vytvárať odborné a kultúrne kontakty so širším zameraním. „Pre zverejnenie, vyzdvihnutie a spoločenské ocenenie kvalitných výsledkov architektonickej práce, najmä realizácií, BLOK založil v roku 1991 „Cenu Vladimíra Karfíka za výtvarnú a racionálnu architektúru“ na poctu svojho člena, nestora a veľkého architekta profesora Ing. arch. Vladimíra Karfíka pri príležitosti jeho deväťdesiatich narodenín, (nar. 26. októbra 2001 v Idrii v Slovinsku), za jeho účasti a s jeho súhlasom.“ napísal Marián Marcinka, jeden zo zakladajúcich členov BLOK-u na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Dušan Jurkovič #jurkovičova tepláreň