Výstava Earthrise! v Košiciach reaguje na vzťah človeka s prírodou

Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach prezentuje na novej výstave Earthrise! diela výtvarníka Ota Hudeca. Expozícia je umeleckým komentárom k vzťahu človeka so životným prostredím a zároveň apelom na zmenu, kde umelec ako obyvateľ planéty Zem predstavuje diela, ktoré vznikli za minulých päť rokov na Slovensku, no i v Gruzínsku, Nemecku, Česku či na Kapverdských ostrovoch.

26.12.2022 11:00
Východoslovenská galéria v Košiciach Foto:
Východoslovenská galéria v Košiciach
debata

„Napriek dojmu konca sveta sa na výstave stretneme s tichým návrhom toho, ako by bolo možné na Zemi existovať v spolužití, a nie v konflikte ľudí s prírodou,“ informovala galéria.

Košický výtvarník sa vo svojej tvorbe venuje soche, objektu, maľbe či videu, pričom tieto médiá používa pri sociálne a environmentálne orientovaných umeleckých projektoch.

Názov výstavy odkazuje na fotografiu Zeme, ktorá vznikla počas vesmírneho letu v roku 1968 a je na nej zachytený povrch Mesiaca s „vychádzajúcou Zemou“ na horizonte.

Výstava 100 rokov Dunajplavby Čítajte viac Dunaj je pán. Dokazuje to aj výstava

„Hudec sa pohráva s významom anglického slova a pridaním výkričníka vyzýva na povstanie Zeme, čím ju stavia do centra pozornosti a zároveň vyzýva na jej aktívnu ochranu,“ uviedla galéria.

Planéta Zem sa objavuje aj vo forme veľkorozmernej sochy veľryby, ktorá pláva vesmírom a na sebe nesie domy ako ľudskú civilizáciu. Toto symbolické dielo podľa kurátorov upozorňuje na pominuteľnosť a krehkosť ľudského druhu oproti dĺžke vývoja života na planéte a na prepojenie človeka s inými organizmami.

„Hudec reaguje aj na klimatickú katastrofu a mnohými spôsobmi nás konfrontuje s apokalyptickými obrazmi,“ uviedlo krajské kultúrne zariadenie. Ide o prvú z troch výstav, ktoré sa uskutočňujú v rámci projektu House of Mine. Otvorená bude do 12. marca 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #galéria #výstava #výtvarník #expozícia #Východoslovenská galéria košice