V Trebišove prezentujú šľachtické Vianoce grófa Andrássyho

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pripravilo pre návštevníkov výstavu s názvom Vianoce u šľachticov. Návštevníci sa prostredníctvom nej dozvedia, ako oslavovali členovia rodiny grófa Júliusa Andrássyho vianočné sviatky v roku 1864 v trebišovskom kaštieli.

26.12.2022 16:00
Výstava Vianoce u Andrássyovcov Foto: ,
Trávenie vianočných sviatkov v šľachtickej rodine Andrásyovcov v roku 1864 približuje výstava v trebišovskom kaštieli.
debata

„Výstavu sme koncipovali podľa opisu z listov anglickej vychovávateľky Mary Elizabeth Stevens. Píše sa tam, že grófka si dala na Štedrý deň priniesť veľkú borovicu a zdobila ju spolu s komornou a chyžnou. Snažili sme sa stromček aj takto ozdobiť, takže sú tam ruže z ružového papiera, sušené pomaranče i bonbóny,“ priblížila historička a archeologička múzea Nikola Radová.

Štedrovečernému stolu dominuje hodnotná porcelánová súprava, ktorú si zapožičali z Vihorlatského múzea v Humennom. Pod stromčekom sú aj darčeky, najstarší syn Tivadar dostal písací stôl, dcéra Ilona bábiku s postieľkou a najmladší Július ďalšie hračky.

Výstava 100 rokov Dunajplavby Čítajte viac Dunaj je pán. Dokazuje to aj výstava

„Pod stromčekom boli na druhý deň darčeky aj pre služobníctvo. Konkrétne šlo o teplé oblečenie, ktoré vlastnoručne ušila grófka Katinka svojim zamestnancom, ktorí pracovali na trebišovskom panstve,“ doplnila Radová.

Výstava je doplnená o zaujímavosti zo života cisárovnej Sissi, ktorá sa narodila na Štedrý deň v roku 1837 a je spätá s rodinou grófa Andrássyho.

Múzejníci návštevníkom prezradia aj recept na cisárovnine obľúbené florentiner, ktoré si objednávala na cisársky dvor z viedenskej cukrárne Demel. Výstava potrvá v priestoroch trebišovského kaštieľa do 15. januára 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #výstava #Vianoce #Trebišov #Andrássyovci