Na výstave v Martine predstavujú jaskynné umenie z obdobia pred 40-tisíc rokmi

Repliky umeleckých výjavov spred 40-tisíc rokov prezentuje výstava Paleoart - Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

28.12.2022 14:00
Múzeum Andreja Kmeťa v Martine Foto:
Múzeum Andreja Kmeťa v Martine
debata

Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. Ako doplnila, grafický dizajnér, maliar, akademický architekt Róbert (Viktor) Němeček zachytáva rôzne situácie z pradávnych čias, prevtelené olejomaľbou na plátno.

„Pri práci som sa musel vžiť do úlohy pravekého maliara doby kamennej, aby som pochopil, ako uvažoval, čo ho inšpirovalo a ako svoj zámer uskutočnil,“ uviedol autor malieb.

Obrazy podľa Kiripolskej s udivujúcou autenticitou odrážajú paleolitické umenie najvýznamnejších nálezísk Európy.

Výstava 100 rokov Dunajplavby Čítajte viac Dunaj je pán. Dokazuje to aj výstava

„Pračlovek musel dobre poznať anatómiu, prejavy, zvyklosti a spôsoby zvierat, ktoré zobrazoval. Či už v uzavretom priestore jaskýň alebo na otvorených skalných útvaroch,“ dodal Němeček.

Súčasťou výstavy sú archeologické nálezy zo staršej aj mladšej doby kamennej, kostrové zvyšky pravekých koní, nosorožcov, mamutov, jaskynných medveďov a iných stavovcov zo zbierok SNM v Martine, SNM – Prírodovedného múzea v Bratislave a súkromných zberateľov.

Výstava v Múzeu Andreja Kmeťa – SNM v Martine potrvá do 2. apríla 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #výstava #múzeum #pravek #Slovenské národné múzeum #praveké maľby #Múzeum Andreja Kmeťa v Martine