Múzeum Červený Kameň uvádza nové predstavenie - rozprávku

Slovenské národné múzeum - Múzeum Červený Kameň uvádza v týchto dňoch na konci roka nové predstavenie z vlastnej dielne, rozprávku Snehulienka.

28.12.2022 16:15
Červený Kameň Foto: ,
Na hrade Červený Kameň, ktorý sa týči nad obcou Častá, si možno pozrieť nové spracovanie obľúbenej rozprávky Snehulienka.
debata

Ako informoval kultúrno-propagačný manažér Daniel Domorák, príbehom o princeznej nadviaže múzeum na rad divácky úspešných rozprávok prezentovaných návštevníkom za ostatné roky.

„Príbeh o ženskej kráse a žiarlivosti patrí k najstarším folklórnym rozprávkam. Po stáročných snahách zachytiť túto rozprávku sa dodnes po celom svete zachovalo viac ako štyristo verzií. Vianočné predstavenie na hrade Červený Kmeň ponúkne zo Snehulienky to najlepšie, čo dobre poznáme, ale aj to, čo by ste si o Snehulienke nikdy nepomysleli,“ uviedol Domorák.

Hrad Červený Kameň Čítajte viac Červený Kameň: Mudrci verzus víly, kostra v studni a parohy v kolese

„Pôvodne sme chceli zahrať pôvodnú verziu zo 16. storočia, ale pri našom výskume rozprávky sme zistili, že najzaujímavejšie na nej sú práve jej dejiny. Vyvíjala sa v čase na rôzne spôsoby a menila sa veľmi zásadne vrátane záveru. To, čo poznajú dnešní čitatelia z verzie Grimmovcov, je už len polovica pôvodnej verzie rozprávky z 15. storočia,“ povedal Domorák.

Vianočné prehliadky sa konajú do piatka (30. decembra) v čase od 10. do 17. h. Začiatok prehliadky je každých 30 minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #hrad #múzeum