Tieto výstavy v Slovenskom národnom múzeu stíhate do konca roka

Slovenské národné múzeum ponúka niekoľko svojich výstav iba do konca roka 2022. Prinášame prehľad tých, ktoré končia 31. decembra.

29.12.2022 11:00
mariupol Foto:
Výstava Pozeraj sa! Mariupoľ! mapuje vojnovú realitu ukrajinského mesta Mariupoľ.
debata

Výstavy v SNM – Historické múzeum, Bratislavský hrad

Pozeraj sa! Mariupoľ! je výstava o ukrajinskom meste Mariupoľ, ktoré zasiahla vojna.

Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
+7Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.

Rimania a Slovensko je archeologicko-historická výstava o dejinách územia dnešného Slovenska v období 1. až 4. storočia, kedy sa nachádzalo v susedstve Rímskej ríše a z malej časti bolo aj jej priamou súčasťou.

Trianon 100 – Zrod novej hranice je výstava o zásadných zmenách na mape Európy po podpísaní mierovej zmluvy na zámku Veľký Trianon 4. júna 1920 vo francúzskom Versailles. Autori výstavy: M. Besedič, D. Čechová, J. Hrica, L. Lubušká.

Paramentár – zo zbierok múzea. SNM Predstavuje predmety z ich depozitárov. Uzatvárateľný nábytok podobný komode/sekretáru, ktorý slúži na uskladnenie liturgických predmetov.

Rimania a Slovensko

Z výstavy Slovenského národného múzea - Historického múzea na Bratislavskom hrade.

Fotogaléria
Slonovinová pyxida z Čiernych Kľačian zo 4....
Busta cisára Caracallu.
+2Model rímskej stavby z bratislavskej Dúbravky a...

Výstava Martin Benka je venovaná osobnosti, životu a dielu Martina Benku pri príležitosti 130. výročia umelcovho narodenia.

Pred viac ako 2 000 rokmi sa na území Bratislavy rozkladalo keltské mesto – oppidum, rozľahlejšie než neskoršie stredoveké mesto. Výstava Kelti z Bratislavy predstavuje predmety a objekty z tohto obdobia.

N89 – Cesta k slobode približuje minulý režim a každodenný život v ňom. Na výstave môžete vidieť dodnes nevystavené predmety.

SNM – Archeologické múzeum, Žižkova ul.

Výstava Archeológovia na stavbe Mostu SNP v Bratislave prezentuje výsledky archeologického výskumu, ktorý predchádzal výstavbe Mostu SNP (Nový most).

Kysucké múzeum v Čadci Čítajte viac Výstava v Kysuckom múzeu približuje vianočné obdobie

Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave prezentuje egyptské zbierky zo SNM – Archeologického múzea, SNM – Prírodovedného múzea a Mestského múzea v Bratislave. Vystavené predmety sú verejnosti väčšinou neznáme, niektoré z nich sú verejnosti sprístupnené prvýkrát.

SNM – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre

Výstava Čarovanie s vlnou predstavuje prierez tvorby dvoch autoriek Silvii Stránskej a Svetlany Čimborovej, ktoré sa venujú technike mokrého plstenia.

SNM – MĽŠ – Múzeum slovenskej keramickej plastiky Modra

Nočné svetlo je autorská výstava šperkov Davita Armenca, ktoré vznikali v neistých a turbulentných časoch, začínajúc od Covidu a vrcholiac vojnou na Ukrajine.

SNM – Spišské múzeum Levoča

Výstava Titiri leutschovienses. Ľevocke bačove prezentuje levočské ovčiarstvo v kontexte tradičného ovčiarstva na strednom Spiši a tradičného ovčiarstva mikroregiónu obcí ležiacich v juhovýchodnej časti Levočských vrchov.

Múzeum Andreja Kmeťa v Martine Čítajte viac Na výstave v Martine predstavujú jaskynné umenie z obdobia pred 40-tisíc rokmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum