Zemplínske múzeum vystavuje šľachtické interiéry s maľbami T. J. Moussona

Dobové šľachtické interiéry doplnené o diela maliara Teodora Jozefa Moussona ponúka návštevníkom nová výstava v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Pod názvom Múzeum v čase, Mousson u šľachty sa koná vo výstavných priestoroch západného krídla kaštieľa a potrvá do 30. júna.

09.01.2023 14:00
mussoun Foto:
Teodor Jozef Mousson bol maliarom zemplínskeho ľudu a slnka.
debata

Ako informovalo múzeum, výstavné miestnosti ožívajú dielami „maliara zemplínskeho ľudu a slnka“, ako aj historickým nábytkom, porcelánom a ďalšími dekoračnými predmetmi, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou šľachtických interiérov v minulosti. Historický nábytok zahŕňa umelecké slohy období baroka, rokoka, empíru a biedermeiera. Výstava sa nesie v znamení 65. výročia založenia múzea a 135. výročia narodenia T. J. Moussona.

Teodor Jozef Mousson ako stredoškolák. Foto: Archív Zemplínske múzeum
moussonjj Teodor Jozef Mousson ako stredoškolák.

„V minulosti priestory západného krídla slúžili pre potreby knižnice a nachádzalo sa tu aj niekoľko obytných miestností pre šľachtických majiteľov a ich hostí. V týchto priestoroch sa konali prvé oficiálne výstavné aktivity novozaloženého múzea v 60. rokoch 20. storočia,“ uviedla riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková. Návštevníci môžu obdivovať aj zbierku stolových, krbových a nástenných obrazových hodín. Predstavená je aj nová akvizícia múzea, historické barokové podlahové skriňové hodiny z prvej tretiny 18. storočia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplínske múzeum