Man Ray bol pri zrode dadaizmu a umeleckej fotografie. Venovali mu výstavu v Poprade

Na prvej tohtoročnej vernisáži v Tatranskej galérii v Poprade v piatok sprístupnili výstavu o tvorbe fotografa Emmanuela Radnitzky, známeho pod pseudonymom Man Ray. Riaditeľka galérie Anna Ondrušeková informovala, že výstava nesie názov Madeleine Deslandes, Paris 1925 a návštevníci ju budú môcť vidieť v priestoroch starej elektrárne do konca marca.

16.01.2023 12:00
man ray Foto:
debata

„Man Ray patrí nepochybne k hlavným osobnostiam dejín fotografie a výtvarného umenia 20. storočia. Jeho smerovanie ovplyvnil New York aj Marcel Duchamp, stal sa súčasťou rodiaceho sa dadaizmu a jedným z popredných predstaviteľov jeho newyorskej sekcie. Hravosť, negácia akýchkoľvek konvencií a radosť z experimentu sa na dlhý čas stali jeho zásadnou tvorivou metódou,“ priblížila Ondrušeková.

Kurátor výstavy Radomír Přibyla. Foto: TASR, František Iván
man ray Kurátor výstavy Radomír Přibyla.

Práve Duchamp ho priviedol aj do parížskeho prostredia, kde sa umelecky uviedol podľa riaditeľky nesmierne vplyvným cyklom Polia ľúbezné. Tie boli výsledkom jeho experimentovania s technikou fotogramu, spočívajúcou v položení predmetu na svetlo citlivý materiál a jeho následnom osvite, vyvolaní a ustálení.

ramessess Čítajte viac FOTO: Odhalili "Krásnu" tvár staroegyptského faraóna Ramessesa II.

„V roku 1922 Man Ray zakladá portrétne štúdio, ktoré sa čoskoro stane veľmi slávnym. Portrétoval v ňom množstvo výtvarníkov, spisovateľov, intelektuálov, hercov, ale aj mecenášov umenia. Prelínala sa tu jeho voľná portrétna tvorba s tvorbou na zákazku. Do jeho osudu silne zasiahli i udalosti druhej svetovej vojny. Po návrate do Paríža z Ameriky síce experimentuje s farebnou fotografiou, hlavná časť jeho diela je však už uzavretá, a taktiež patrične cenená,“ dodáva Ondrušeková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #surrealizmus #Tatranská galéria v Poprade