Múzeám a galériám v Prešovskom kraji vlani pribudlo návštevníkov

Múzeá a galérie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa opäť tešili vyššiemu záujmu zo strany turistov. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a marketingu PSK s tým, že v roku 2022 do nich zavítalo takmer pol milióna návštevníkov. Najviac ich znova prišlo do Ľubovnianskeho múzea - hradu v Starej Ľubovni.

22.01.2023 15:00
Ľubovniansky hrad Foto:
Spomedzi múzeí v Prešovskom kraji prišlo v minulom roku najviac návštevníkov na Ľubovniansky hrad.
debata

„Viac ako 472-tisíc ľudí navštívilo vlani múzeá a galérie v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, pričom ide o nárast o vyše 146-tisíc návštevníkov,“ spresnila Lehotská.

Dodala, že rekordérom v náraste počtu turistov bolo minulý rok Krajské múzeum v Prešove, ktorého návštevnosť predstavovala vyše dvojnásobok z roku 2021. Do troch organizačných jednotiek – Prešov, Hanušovce a Stropkov a expozície v Sabinove, zavítalo viac ako 92-tisíc ľudí.

Dvakrát toľko návštevníkov oproti roku 2021 si prišlo pozrieť zrekonštruovaný kaštieľ v Humennom a expozície a výstavy Vihorlatského múzea v Humennom. Návštevnosť tam dosiahla 39-tisíc. Na hrad v Starej Ľubovni zavítalo takmer 183-tisíc turistov.

Oravský hrad Čítajte viac Expozície Oravského múzea vlani zaznamenali výrazný rast návštevnosti

„Výrazný nárast návštevnosti po pandemickom období potešil aj Podtatranské múzeum v Poprade. Jeho expozície, výstavy a kultúrno-vzdelávacie podujatia prilákali vyše 17-tisíc ľudí. Múzeum v Kežmarku si prišlo pozrieť spolu vyše 46-tisíc záujemcov o kultúru a históriu, najvyššiu návštevnosť zaznamenali expozície priamo v priestoroch hradu,“ doplnila Lehotská.

Takmer predpandemické počty turistov prišli aj do Šarišského múzea v Bardejove, a to viac ako 39-tisíc. Expozície a výstavy Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach videlo približne 19-tisíc ľudí.

Mimoriadne úspešný rok majú za sebou podľa Lehotskej aj dve galérie PSK, ktoré spolu navštívilo viac ako 36-tisíc ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2021 o približne 10-tisíc viac. Číslo návštevnosti zdvojnásobila v roku 2022 Krajská galéria v Prešove, ktorej expozície videlo takmer 23-tisíc záujemcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #múzeá #galérie #návštevnosť #Prešovský kraj