Banksyho pamätníky bolesti dávajú Ukrajine nádej. Pozrite si fotogalériu

Na Ukrajine prebieha verejná diskusia o tom, čo robiť so siedmimi pouličnými nástennými maľbami, ktoré v novembri vytvoril britský umelec Banksy na sérii zničených budov v Kyjeve a v okolí metropoly. Budovy, ktoré hostia jeho diela, sú v havarijnom stave a plánovali ich demolovať.

26.01.2023 06:00
Banksy, Ukrajina Foto:
Malý chlapec zráža na zem dospelého muža. Veľký bojovník s čiernym pásom v karate je Vladimir Putin a končí na lopatkách.
debata (1)

Ako umelecké diela ochrániť pred zlodejmi, ktorí dobre vedia, že Banksy ide na trhu s umením na dračku? Zrejme nijako, v meste Hostomel už začiatkom decembra úradoval zlodej. Piati muži demontovali mural znázorňujúci ženu v župane. Vo vlasoch má natáčky, stojí v plynovej maske a hasiacim prístrojom mieri na dieru po výbuchu bomby. Esencia vojnovej reality v tejto kresbe nahradí stovky slov.

Predať alebo uchovať ruiny?

Diskutuje sa najmä o tom, či diela, ktoré nepatria nikomu, predať a prostriedky pragmaticky investovať v krajine zdevastovanej vojnou, alebo ich ochrániť spolu s troskami budov ako súčasť národnej kultúry. V kontexte vojny nadobúda týchto sedem diel naozaj symbolický, až fetišistický rozmer.

Ženu v župane s natáčkami, ktorá stojí v...
jedna z Banskyho nástenných malieb zobrazujúca...
+3Maľba gymnastky nachádzajúca sa v Borodinke.

Ukrajinci si ich prosto vážia a chcú, aby ich videli aj ďalšie generácie. Preto bude konečným riešením zrejme druhá možnosť. Miestni vnímajú maľby ako pamätníky ich vlastného utrpenia. Denne pri nich stoja v rade na jedlo a nejednému dodajú silu pokračovať.

Banksyho zásahy do verejného priestoru upozorňujú na problematické partie spoločnosti, kontext jeho námetov je vždy kultúrno-politický. Ale zmyslom pouličného umenia je zasiahnuť moment, nie vytrvať. Hlavným cieľom rizikového výjazdu bolo zviditeľniť Ukrajincov, hoci by sa maľby uchovali len na pár týždňov či mesiacov. Veď to je princíp street artu, či nie? Relevanciu takémuto umeleckému prejavu dodáva aj fakt, že v Ukrajine je odstavená elektrina a len ťažko možno vystavovať v galériách.

Ruská invázia neničí len ľudské životy, ale aj kultúrne dedičstvo, od súčasného umenia uloženého v galériách či ateliéroch, ktoré museli umelci a umelkyne opustiť, až po knižnice, historické artefakty a architektúru zapísanú v UNESCO.

Cieleným terčom ruského útoku proti kultúrnej identite Ukrajiny bol aj park Babyn jar v Kyjeve a jedným zo symbolov vojny sa stalo divadlo v Mariupole, ktoré slúžilo ako bombový úkryt počas ruskej ofenzívy.

banksy Čítajte viac Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň

Putin na lopatkách

Na jednom z diel, ktoré vzniklo v Borodinke, je dvojica džudistov. Malý chlapec zráža na zem dospelého muža. Veľký bojovník s čiernym pásom v džude je Vladimir Putin a končí na lopatkách. Mural dáva nádej, že sa raz Ukrajine podarí premôcť ruských okupantov. Tak ako sa to podarilo Dávidovi bojujúcemu proti obrovi Goliášovi v mytologickom príbehu. Maľba tiež naznačuje, že Ukrajina je v tomto konflikte dávno morálnym víťazom.

Street art počíta s prchavosťou a aj napriek tomu, že Banksyho diela sú v umeleckom svete vážené a predávajú sa za miliónové sumy, zostáva aktívnym pouličným umelcom. Cieľom jeho výjazdov do zbombardovaného terénu bolo upozorniť na realitu vojny. Tá mení každodennosť, nárokuje si na všetky minúty dňa aj noci. Muž vo vani sa kúpe v ruinách domu, deti sa hojdajú na pasci pre tanky, gymnastka zas rozdeľuje ľudí, že nie je ukrajinská, ale sovietska.

Banksy maľba Ukrajina Hostomel Čítajte viac Vandali vyrezali Banksyho dielo z fasády domu na Ukrajine

Plátnom sú steny, sčernané od ohňa a polámané výbuchmi mŕtvych domov. Banksy námetmi často vytvára dojem života na miestach, ktoré sú už v čase jeho návštevy opustené, ľudia vysídlení alebo mŕtvi. Aj napriek ťaživej realite dáva príležitosť pousmiať sa a nabrať odvahu. Obľubuje ostrú pointu a dobrým príkladom je insitná kresba penisu, ku ktorej umelec potmehúdsky dotvoril ruské vojenské vozidlo so symbolom Z. Ruskí vojaci sa pripravujú z falusu vystreliť.

Banksy zverejnil svoju návštevu Ukrajiny na Instagrame. Môžeme ho vidieť pri práci a video obsahuje aj krátku anketu s miestnymi. Vojnou zasiahnutej krajine vyjadril angažovanou umeleckou intervenciou solidaritu a v podpore pokračuje aj predajom printov. Finančný výťažok z predaja diel, ktoré zobrazujú námety z Ukrajiny, venuje samozrejme Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Ukrajina #streetart #Banksy