Ako sa Simpsonovci stali obeťami holokaustu

Za 33 rokov vysielania toho už Simpsonovci zažili veľa, ale do koncentračného tábora sa ešte nedostali. Obľúbených hrdinov kresleného seriálu tam poslal až taliansky popartový umelec aleXsandro Palombo. Na stenu pri pamätníku holokaustu na hlavnej stanici v Miláne ich nakreslil so šesťcípymi hviezdami čakajúcich na transport, a potom ako vychudnutých väzňov v Osvienčime.

01.02.2023 12:07
Simpsonovci grafiti  ALEXSANDRO PALOMBO Foto:
aleXsandro Palombo stvárnil Simpsonovcov ako Židov, ktorí skončia v koncentračnom tábore.
debata

Deportovaní Simpsonovci, ako dielo pomenoval, majú byť protestom proti antisemitizmu a ľahostajnosti. Palombo nástenné maľby vytvoril pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý si svet pripomenul 27. januára.

Miesto na železničnej stanici si nevybral náhodou. Práve z jej 21. nástupišťa v roku 1943 deportovali asi 1 200 Židov, ktorých odvliekli do nacistických koncentračných táborov v Osvienčime, Mauthausene, Bergen-Belsene či Ravensbrücku. Dnes pri koľajach tieto udalosti pripomína pamätník.

„Tieto diela sú vizuálnou prekážkou, ktorá nám umožňuje vidieť to, čo už nevidíme. Najstrašnejšie veci sa môžu stať skutočnosťou a umenie má povinnosť pripomínať ich, pretože je silnou protilátkou proti zabúdaniu. Hrôza židovskej genocídy sa musí bez filtrovania preniesť na nové generácie, aby sa ľudstvo ochránilo pred ďalšími takými hrôzami, ako bol holokaust,“ vyhlásil 49-ročný umelec a aktivista.

Palombo nástenné maľby vytvoril pri... Foto: aleXsandro Palombo
Simpsonovci Palombo nástenné maľby vytvoril pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

O jeho nápade netušilo ani vedenie nadácie, ktorá sa stará o pamätník na hlavnej stanici. „Do rozhodovacieho procesu sme sa nezapojili a maľby sme objavili až ráno, tak ako všetci ostatní,“ prezradila médiám nadácia.

Napriek tomu, že si Palombo nevyžiadal jej súhlas, ani ju o tom vopred neinformoval, kresby piatich postavičiek zo známeho amerického seriálu jej neprekážajú. „Oceňujeme zámer, ktorý je za tým,“ uviedol prezident nadácie Roberto Jarach.

Palombo je povestný svojimi karikatúrami a obrazmi na verejných miestach, v ktorých prepája minulosť s prítomnosťou a bojuje za mier i ľudské práva. Ani po animovaných hrdinoch zo spomenutého seriálu nesiahol po prvý raz. Už v januári 2015 prišiel s kresbami nazvanými Nikdy viac, kde namaľoval Simpsonovcov ako Židov v Osvienčime.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

A v marci minulého roka, po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine, nakreslil na stenu v Miláne Annu Frankovú (židovské dievča zavraždené nacistami, ktorej denník sa stal po vojne bestsellerom).

Zobrazil ju v žlto-modrých ukrajinských farbách ako podpaľuje papier s písmenom Z, čo je v invázii symbolom ruských vojsk. Na Palombovom obraze je však tento znak nápadne podobný nacistickej vlajke s hákovým krížom.

V júni 2020, keď v Taliansku tisíce ľudí zabíjala pandémia koronavírusu, si zase vybral za „model“ pápeža Františka. Na múriku na jednom z milánskych námestí ho zvečnil ako bezdomovca, ležiaceho na zemi v otrhanej sutane s pohárom na vyžobrané peniaze.

Ako neskôr vysvetlil, nemyslel to ako jeho kritiku, ale ako výzvu, aby bohatá cirkev a jej hodnostári prejavili v ťažkých časoch viac solidarity s obyčajnými ľuďmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #maľba #kresba #Simpsonovci #kresby #street art #muraly #aleXsandro Palombo