Neznámy Šamorín: Maľovať sa dá aj tam, kde nič nie je

Každé mesto má aj prázdne parcely, medzery medzi domami, ktoré pôsobia tajomne a vyvolávajú predstavy: Čo tam kedysi bolo? Čo by tam mohlo stáť v budúcnosti? Dá sa zvečniť aj takýto prázdny priestor? Výtvarníčka Eva Bodó maľovala prázdne miesta v Šamoríne a teraz vystavuje svedectvá o neexistujúcom v Galérii Čin Čin na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Kurátorkou výstavy pod názvom Urban Voids a ktorá potrvá do 10. februára, je Katarína Jankechová. Výtvarníčka Eva Bodó nám porozprávala, čím na ňu zapôsobili pusté parcely v Šamoríne.

03.02.2023 06:00
Prázdne miesta v meste Foto:
Obraz z cyklu Prázdne miesta v meste.
debata

Vyvolávajú vo vás tieto miesta rovno predstavy, alebo sú to spočiatku len pocity? Ako ich objavujete?

Keď sa v meste pohybujem, tak sa mi takéto miesta samy ukazujú. Je to aj tým, že ma zaujíma štruktúra mesta, dizajn a architektúra budov či priestranstiev. Môj otec je projektant a odmalička som tému architektúry a rozostavaných budov veľmi vnímala. Celý proces, od štúdie cez realizačný projekt po výstavbu a dokončenie budovy, je veľmi vzrušujúci.

A keď zbadám niečo nedokončené, prázdne, iné, tak ma to chytí. Pozerám sa na ten priestor a uvažujem, čím je zaujímavý, aké má zloženie, kde sa nachádza a ako ho môžem dotvoriť umeleckým výstupom, či už cez fotografiu, skicu, alebo maľbu. Moja aktuálna tvorba sa točí okolo mesta Šamorín.

Výtvarníčka Eva Bodó. Foto: Galéria Čin Čin
Eva Bodó Výtvarníčka Eva Bodó.

Žijem tam a poznám aj jeho okolie – dunajské rameno, novú cyklotrasu či lokáciu kompy v Kyselici. Chcela som najprv zmapovať toto mesto a jeho perifériu. Prekvapilo ma, nečakala som, že tu bude taký počet zanedbaných častí, o ktoré už nie je záujem, a predsa si pýtajú zmenu, dokončenie.

Zmapujete aj Bratislavu a jej prázdne miesta?

Zaujímajú ma aj iné mestá, chcela by som porovnať takéto plochy v rôznych lokalitách. Či je ich štruktúra iná, či sa nachádzajú iba na okraji mesta, alebo aj inde. Určite sa budem venovať aj Bratislave, je to veľké lokácia s množstvom podobných miest.

Výtvarníčka Eva Bodó maľovala prázdne miesta v... Foto: Galéria Čin Čin
Prázdne miesta v meste Výtvarníčka Eva Bodó maľovala prázdne miesta v Šamoríne.

Kedy ste sa začali zaoberať touto témou? Priviedol vás k nej profesionálny záujem alebo nemáte rada prázdne miesta?

Bolo to na prednáškach pre magistrov fotografie Mestský priestor, ktorý viedla Dominika Ličková. Vtedy sa mi dostala do rúk kniha českej architektky, urbanistky a teoretičky Anny Háblovej Nemísta měst (Opomíjená, pomíjivá a míjená místa měst).

Práve pri fotografii, kde som sa musela sústrediť na daný výsek, ktorý som išla fotiť, mi prišlo na um pokračovať s témou ďalej, čiže v ateliéri profesora Ivana Csudaia. Tam som skúšala zachytiť odfotené aj cez abstraktnú maľbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #výstava #umenie #Eva Bodó