Mestská rada dala odstrániť časť Banksyho valentínskeho diela

Pri príležitosti sviatku sv. Valentína sa známy umelec Banksy rozhodol v britskom meste Margate vytvoriť nové dielo. Prostredníctvom grafitu s názvom Riasenka na svätého Valentína poukazuje na problém násilia páchaného na ženách. Mestská rada sa však rozhodla odstrániť súčasť diela.

17.02.2023 08:00
banksy, Valentín Foto:
Banksyho dielo s názvom Riasenka na svätého Valentína, ktoré sa nachádza v britskom Margate.
debata

Nástenná maľba zobrazuje manželku v domácnosti z 50. rokov, ktorá má opuchnuté oko a chýba jej zub. Spoza skutočného mrazáku, ktorý je pristavený k stene, vykúkajú nohy jej manžela. Len niekoľko hodín po tom, ako Banksy potvrdil, že ide o jeho dielo, sa mestská rada rozhodla odstrániť mrazák, ktorý tvoril dôležitú súčasť diela. Vďaka nemu to totiž vyzeralo, že sa žena takýmto spôsobom rozhodla zbaviť manželovho tela.

Dôvodom má byť bezpečnostné riziko, ktoré mrazák podľa rady predstavuje. „Chladnička s mrazničkou, o ktorej sa predpokladá, že bola súčasťou inštalácie, bola odstránená pracovníkmi rady z dôvodu bezpečnosti, keďže bola na verejnom pozemku. Budeme kontaktovať vlastníka nehnuteľnosti, aby sme prediskutovali možnosti zachovania umeleckého diela pre okres,“ oznámili v oficiálnom stanovisku. Okrem mrazáka sa pri stene nachádzala aj polámaná stolička, krabica, prázdna fľaša od piva a iný odpad.

Banksy, Ukrajina Čítajte viac Banksyho pamätníky bolesti dávajú Ukrajine nádej. Pozrite si fotogalériu

Obyvateľka mesta, ktorá bola svedkom odvozu mrazáku, to považuje za chybu. „Som veľmi nahnevaná, pretože to nie je veľmi pekné. Bolo to súčasťou diela, mali by byť šťastní, pretože Margate mohlo získať väčšiu pozornosť, pozitívnu pozornosť. Prečo tie časti presunuli? Je to jednoducho hlúpe,“ povedala pre BBC. Dodala, že predtým sa mestská rada nehrnula do odpratávania odpadkov z ulice. „Aj keď im nahlásite niečo ohľadom odvozu odpadkov, konajú až o týždeň alebo dva neskôr, nie hneď.“

Ďalší miestny, Richard Llewellyn, povedal: „Ulička, verejný chodník, ktorý vedie takmer na miesto, kde sa nachádza Banksyho dielo, bolo v takom stave celé týždne.“ Podľa Llewellyna sú tak priority mestskej rady trochu otázne.

Podľa predstaviteľov mestskej rady je mrazák v súčasnosti v sklade a vráti sa na pôvodné miesto až vtedy, keď nebude ohrozená bezpečnosť verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Valentín #Banksy #street-art