Návštevníčka výstavy zhodila "balónikového psa". Škoda dosiahla 42-tisíc dolárov

Neopatrná návštevníčka umeleckého festivalu v americkom meste Miami zničila jednu zo známych sôch od amerického tvorcu Jeffa Koonsa v hodnote 42-tisíc dolárov. Nechtiac ho zhodila na zem.

20.02.2023 16:40
Balónikový pes, Jeff Koons Foto:
Dielo Jeffa Koonsa Balónikový pes vyzeralo ako balón, ale v skutočnosti to bola krehká socha.
debata

Zberateľka umenia si práve prezerala vystavené umelecké predmety, keď jej napadlo, aby po Koonsovom diele poklepala. To však spadlo zo stojana a rozbilo sa na malé kúsky.

Podľa jedného z prítomných umelcov si žena možno nebola istá, či socha naozaj nie je nafukovacím balónikom, a chcela to vyskúšať.

banksy, Valentín Čítajte viac Mestská rada dala odstrániť časť Banksyho valentínskeho diela

Zvuk rozpadávajúceho sa diela prilákal na miesto skupinu návštevníkov, ktorí nevedeli, či rozbitie nie je súčasťou nejakej umeleckej „performance“. Organizátori festivalu uviedli, že žene jej neopatrnosť prepáčia, lebo „balónikový pes“ bol poistený.

Koons, ktorého diela sa predávajú aj za desiatky miliónov dolárov, je kontroverzný umelec a niektorí kritici ho označujú za „majstra gýču“. Považujú ho za predstaviteľa neo-popu alebo post-popu, ale 68-ročný tvorca akékoľvek pokusy o zaradenie odmieta. Popiera tiež, že by jeho práce mali nejaký skrytý význam.

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #umelec #avantgarda #Jeff Koons