V rodnej obci Juraja Jakubiska pripravujú jeho galériu, otvorenia sa už nedočkal

Aj v tomto roku očakávali návštevu už zosnulého filmového režiséra Juraja Jakubiska v jeho rodnej obci Kojšov v okrese Gelnica. Uviedla to starostka Tatiana Andrašková. Ako dodala, chceli, aby bol pri otvorení galérie, ktorú postavili na jeho počesť.

26.02.2023 17:00
Juraj Jakubisko Foto: ,
Režisér Juraj Jakubisko mal rodnú obec navštíviť aj tento rok, smrť mu to však prekazila.
debata

„Pán Jakubisko má ešte v obci príbuzných, ale tiež sú to už starší ľudia. Keďže tu má príbuzenstvo, občas nás navštevoval. Očakávali sme ho aj toto leto,“ povedala s tým, že si ho vždy vážili aj ako občana, ktorý šíril dobré meno obce a reprezentoval celé Slovensko i v zahraničí.

Za všetkých obyvateľov Kojšova zároveň vyjadrila jeho rodine úprimnú sústrasť: „Odišiel vzácny človek.“

V obci už dlhšie pripravujú Galériu Juraja Jakubiska, kde chcú prezentovať najmä jeho tvorbu. Podľa Andraškovej je už jej stavebná časť hotová. „Plánujeme ju sprístupniť v lete alebo na jeseň. Chceli sme, aby bol na jej otvorení, ale, bohužiaľ, to už nestihne,“ doplnila.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Zomrel velikán slovenského filmu Juraj Jakubisko

Správa o úmrtí Jakubiska zasiahla aj bývalého starostu Antona Brašniara. „V tejto chvíli som rád za to, že sme stihli zrealizovať stretnutie, na ktorom sme mu aspoň predstavili zámer vzniku galérie,“ skonštatoval.

Jakubisko obci zároveň daroval aj niekoľko výtvarných diel z vlastnej tvorby, ktoré by mali byť jej súčasťou. Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v obci Kojšov. Zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci na sobotu.

Podoby Juraja Jakubiska

Pozrite si fotografie významného slovenského režiséra Juraja Jakubiska, ktorý domácu kinematografiu formoval už od 60. rokov.

Fotogaléria
Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther počas...
Štefan Uher (vľavo) odovzdáva v roku 1968 cenu...
+22Tibor Borský: Juraj Jakubisko a Olga Schoberová...
debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #juraj jakubisko #múzeum