Tvorbu architektov, ktorí obnovujú legendárne kúpele Grössling priblíži výstava

V stredu 15. marca o 17 h. sa vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave uskutoční vernisáž výstavy ADAGIO pozvoľna, ktorá potrvá do 30. apríla a predstaví tvorbu talianskeho štúdia OPPS architettura z Florencie, víťazov medzinárodnej architektonickej súťaže na obnovu kúpeľov Grössling. O deň neskôr, vo štvrtok 16. marca, sa architekti stretnú so študentmi Fakulty architektúry na STU. Podujatie sa uskutoční pri príležitosti 7. ročníka Dňa talianskeho dizajnu vo svete.

12.03.2023 14:00
kulele grossling bazen Foto:
Kúpele Grössling, saunovbá časť, vizualizácia.
debata

„Adagio (pozvoľna) ako spôsob práce na projekte. Životný postoj, ktorý podnecuje radosť z maličkostí a vedie k tichému precíteniu miesta. Je to pohyb, cesta. Najvyššou métou architektonického ateliéru je proces projektovania. V tejto fáze vytvárame predstavu toho, čo by mohlo byť a ešte nie je, myseľ sa necháva unášať nápadmi a hľadaním spôsobov, ako ich premeniť na skutočnosť. To, čo vidíme, analyzujeme a rozkladáme na prvky vydávajúce svedectvo o priestore, v ktorom žijeme. Potom kreslíme, až kým nenájdeme novú interpretáciu génia loci,“ týmito slovami priblížili architekti zo štúdia OPPS Architettura proces hľadania a tvorby.

Kúpele Grössling v Bratislave počas rekonštrukcie. Foto: Marek Velček
Rekonštrukcia Grössling kúpele Kúpele Grössling v Bratislave počas rekonštrukcie.

„Architekti Francesco Polci, Antonio Salvi a Paola Chiaritti na stretnutí predstavia hlavné línie ich činnosti v kontexte modernej architektúry, pričom sa zamerajú na projekt Grössling, ktorého cieľom je spojiť nevídanú eleganciu pôvodnej budovy s ľahkosťou, priehľadnosťou a priestorovou otvorenosťou rekonštruovanej stavby, a prinavrátiť Bratislavčanom obnovený priestor na voľnočasové aktivity a stretnutia,“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Stretnutie so študentmi sa uskutoční vo štvrtok 16. marca o 11 h. priamo na Fakulte architektúry a dizajnu STU Bratislava, na Námestí slobody 19; prezentácia sa bude konať v anglickom jazyku.

Aj po rekonšrukciii si Grössling zachová... Foto: OPPS Architettura - Florencia, vizualizácia
kupele grossling bazen Aj po rekonšrukciii si Grössling zachová charakter mestských kúpeľov.

Výstava dokumentuje prístup architektov k prostrediu, ktoré chápu ako fúziu mesta, krajiny, kultúry a spoločenskej dynamiky. Táto inkluzívna koncepcia vytvára základ pre usporiadanie toho, čo má dané miesto najcennejšie – budovu, strom, príbeh – a čím sa odlišuje iných. Hodnota projektu spočíva v spôsobe, akým sú navzájom prepojené jednotlivé komponenty: je treba priblížiť sa k novému priestoru pozvoľna, dopriať ľuďom a veciam čas, aby si našli k sebe cestu. Jednotlivé materiály a rozmery sa spájajú, aby dali vzniknúť harmonickej architektúre prinášajúcej potešenie. Hra svetla a tieňov v rôznych momentoch dňa sa stáva dôležitým elementom určujúcim usporiadanie priestoru. Úvodný pocit napätia z nezvyčajnosti použitých materiálov a architektúry sa postupne zmení na harmóniu, keď vkročíme do nových priestorov a ony začnú vstrebávať naše myšlienky, skutky a slová. Vnímavosť a rozvážnosť musia nevyhnutne sprevádzať transformáciu projektu na Architektúru, ktorá bude patriť dobe a ľuďom a pozvoľna sa prispôsobí miestam.

Takto bude vyzerať park kuKúpelľom Grössling. Foto: OPPS Architettura - Florencia, vizualizácia
kupele grossling park Takto bude vyzerať park kuKúpelľom Grössling.

Architektonické štúdio OPPS architettura vzniklo v roku 2015 z iniciatívy mladých toskánskych architektov, ktorí v priebehu rokov uskutočnili niekoľko privátnych projektov a podieľali sa na realizácii verejných stavieb. Nosnou myšlienkou ich projektov je prepájať výskum s technickými riešeniami. Za svoju činnosť získali viacero ocenení, za zmienku stojí Zlata medaila v súťaži Premio delle Pontificie Accademie 2022.

kupele Grössling Čítajte viac Zo zatvorenej plavárne Grössling vynosili vyše 1 500 ton sutiny

Aktuálne pod hlavičkou štúdia prebiehajú práce na interiéroch vo Florencii a Arezze, projektové štúdie na stavbu divadelnej sály a knižnice v Toskánsku, prestavba telocvične v Pise a prestavba Kúpeľov Grössling v Bratislave. V roku 2016 sa štúdio OPPS Architettura umiestnilo na štvrtom mieste v rebríčku Top 10 under 36 mladých talianskych architektov, New Italian Blood.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kúpele Grössling