V Ríme vznikne múzeum holokaustu, bude pri Mussoliniho vile

Talianske hlavné mesto Rím plánuje zriadiť múzeum holokaustu, ktoré sa bude nachádzať v bezprostrednej blízkosti niekdajšej letnej rezidencie fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Do tohto projektu, ktorý Rím pripravuje už 26 rokov, chce štát investovať desať miliónov eur, informuje TASR na základe piatkovej správy agentúry APA.

19.03.2023 11:00
vile Torlonia Foto:
Na snímke je Vila Torlonia v Ríme, pri ktorej má vzniknúť múzeum holokaustu.
debata

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej urobila v tomto smere konkrétny krok, keď vo štvrtok schválila príslušný dekrét. V múzeu majú byť vystavené pamätné predmety, fotografie a filmy o období okupácie Talianska nacistickým Nemeckom.

Ako povedal minister kultúry Gennaro Sangiuliano, ľudia si tak pripomenú najtemnejšie roky v dejinách Ríma a hrozné utrpenie, ktoré postihlo najmä jeho židovské obyvateľstvo. Dodal, že Rím tak bude nasledovať príklad iných európskych metropol, v ktorých sa takisto nachádzajú podobné múzeá venované holokaustu.

Banksy Čítajte viac Zbúrali dom s Banksyho maľbou

Po uzavretí prímeria medzi Talianskom a spojencami 8. septembra 1943 obsadilo nacistické Nemecko väčšinu talianskych miest vrátane Ríma, pripomína APA. Dňa 16. októbra toho istého roku došlo k deportácii židov z Ríma.

Múzeum šoa sa bude nachádzať pri vile Torlonia, ktorá kedysi patrila Mussolinimu a v roku 2006 v nej bolo po dlhoročnej rekonštrukcii otvorené múzeum. Mussolini vilu prevzal v roku 1925 a okrem toho, že tam usporadúval večierky, nechal postaviť aj dva tajné bunkre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Benito Mussolini #Giorgia Meloniová