Viedenské múzeum pootočilo obrazy o niekoľko stupňov, aby upozornilo na otepľovanie

Vo viedenskom Leopoldovom múzeu visí 15 obrazov známych umelcov ako Egon Schiele, Gustav Klimt či Gustave Courbet trochu nakrivo. Múzeum ich pootočilo o niekoľko stupňov, aby tak upozornilo na dôsledky globálneho otepľovania.

21.03.2023 14:59
Leopoldovo múzeum, klimatickí aktivisti, Klimt Foto:
V novembri klimatickí aktivisti v Leopoldovom múzeu postriekali olejom jeden z Klimtových obrazov chráneným sklom, na ktoré sa prilepili.
debata

Obrazy sú vychýlené zo svojej pôvodnej polohy práve o toľko stupňov, o koľko by mohli v prieme vzrásť teploty v krajinách a miestach na nich vyobrazených. Ide napríklad o krajinu okolo rakúskeho jazera Attersee, podhorí Álp alebo pobrežia Atlantského oceánu. Múzeum dnes poukázalo na to, že tieto krajiny by mohli bez protiopatrení čoskoro zmiznúť.

V novembri klimatickí aktivisti v Leopoldovom múzeu postriekali olejom jeden z Klimtových obrazov chráneným sklom, na ktoré sa prilepili. Riaditeľ múzea Hans-Peter Wipplinger vtedy akciu kritizoval ako kontraproduktívnu. V súčasnosti našlo múzeum v spolupráci s rakúskou platformou pre výskum klímy CCCA svoju vlastnú umeleckú odpoveď.

Podľa Wipplingera nemajú múzeá len zachovávať kultúrne dedičstvo, ale tiež umožňovať konfrontáciu s nepríjemnými témami. „V tomto zmysle vyjadrujeme solidaritu s úsilím klimatického hnutia,“ dodal Wipplinger.

V pondelok vydal Medzivládny panel OSN pre zmenu klímy (IPCC) správu, podľa ktorej Zem dosiahne úroveň kritického globálneho oteplenia o 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou už v budúcom desaťročí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #múzeum #Leopoldovo múzeum