V Poprade venujú spomienku obetiam prvého transportu Židov zo Slovenska. Bolo ich 999 dievčat a žien

Tatranská galéria v Poprade pripravila spomienku na obete prvého transportu Židov zo Slovenska. V stredu 22. marca a štvrtok 23. marca zaznejú prednášky, koncerty aj premietanie filmu. Na piatok 24. marca je naplánovaný pietny akt.

22.03.2023 15:00
debata
Tatranská galéria v Poprade pripravila... Foto: Tatranská galéria
tatranska galeria spomienka na obete prveho zidovskeho transprtu Tatranská galéria v Poprade pripravila spomienku na obete prvého transportu Židov zo Slovenska.

Tatranská galéria v Poprade, predstavitelia židovských komunít aj široká verejnosť si každoročne pripomína výročie prvého židovského transportu, v ktorom bolo deportovaných 999 slobodných židovských dievčat a žien zo Slovenska. Vypravili ho 25. marca 1942 zo železničnej stanice v Poprade a smeroval do nacistického koncentračného tábora Auschwitz na území okupovaného Poľska.

Heather Morris, Čítajte viac ROZHOVOR: Austrálčanka píše bestsellery o Slovákoch

„V roku 2023 sa spomienka koná v rámci medzinárodného projektu ART&HOLOCAUST,“ informuje Tatranská galéria, ktorá s podporou grantov zorganizovala výstavu známych slovenských umelcov s témou hokokaust. Výstava má názov Pamäť miesta a mesta a okrem nej je na programe aj viacero podujatí.

astorka Nevesta svadba Čítajte viac Oscarový Obchod na korze vystriedala Nevesta. Divadlo Astorka dnes premiéruje

V rámci pietnej spomienky na obete prvého transportu Židov zo Slovenska sa uskutoční viacero prednášok domácich aj zahraničných hostí. Ich témami sú napríklad tranzitné tábory prvej vlny deportácií, Futbal pod hákovým krížom, Holokaust v tvorbe nórskeho umelca ä22. marca) alebo Ženy z prvého transportu, Holokaust v Nórsku a slovenské paralely.

NEVESTA DAB Nitra Čítajte viac Nevesta bojuje o život

V stredu 22. marca o 18. hodine v Elektrárni Tatranskej galérie zaznie koncert skupiny Mojše band, ktorá sa venuje židovskej hudbe i hudbe z Osvienčimu. Vo štvrtok 23. marca budú v popradskom kine Tatran premietať dokumentárny film Ženy z prvých transportov – výpovede preživších žien. Na deň smutného výročia 24. marca je plánovaná pietna spomienka na obete prvého transportu židovských dievčat a žien pri pamätnej tabuli na železničnej stanici Poprad.

Pavol Mešťan Čítajte viac Historik: Z prvej vlny deportácií sa vrátilo na Slovensko ani nie tristo Židov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #židovské transporty