V Záhorskej galérii predstavia diela, ktoré galéria získala v roku 2022

V priestoroch Záhorskej galérie vystavia od 14. apríla v rámci výstavy Akvizície 2022 niekoľko solitérnych diel a jeden cyklus závesných objektov od troch autoriek. Diela získala galéria v roku 2022. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo Záhorskej galérie Jána Mudrocha, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

11.04.2023 08:00
Záhorská galéria Jána Mudrocha Foto: ,
Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici.
debata

Historicky najhodnotnejšou akvizíciou je obraz Kráľ a kráľovná od akademickej maliarky Oľgy Bartošíkovej z polovice 60. rokov 20. storočia. „V galérii bol vystavený pri príležitosti 100. narodenín autorky, koncom leta 2022. Dielo namaľovala ešte počas pôsobenia v legendárnej Skupine 4 a zachytáva obdobie jej maliarskeho prerodu od štrukturálnej abstrakcie k štylizovanej figurácii,“ uviedol riaditeľ galérie Roman Popelár.

Galéria získala aj cyklus troch adjustovaných papierových objektov Petry Novákovej Ondreičkovej. „Odzrkadľuje jej zmýšľanie a tvorivé smerovanie uplynulých dvoch dekád. Autorka bola na Slovensku mimoriadne cenená hlavne v 90. rokoch, keď nechýbala na žiadnej reprezentatívnej výstave vizuálneho umenia,“ povedal riaditeľ.

Ako doplnil, čiastočne sa to týka aj Sáry Perneckej, ktorá je generačnou i tvorivou súputníčkou Ondreičkovej. „Obe textilné výtvarníčky patrili k umelkyniam, ktoré na prelome milénií posúvali textilnú a objektovú tvorbu k novým významovým rovinám. Pernecká bola tiež súčasťou širšieho tímu umelcov, ktorí reprezentovali Slovensko na benátskom Bienále v roku 1999,“ informoval Popelár.

Všetky uvádzané umelecké diela získala Záhorská galéria kúpou, prostredníctvom finančnej podpory z Fondu na podporu umenia alebo darom autorky. Výstava bude sprístupnená do 4. júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #umenie #Záhorská galéria Jána Mudrocha