Francúzsko vrátilo tri umelecké diela ukradnuté nacistami právoplatným dedičom

Dva obrazy a jednu sochu z 15. storočia, ktoré ukradli nacisti nemeckým Židom, dnes francúzska ministerka kultúry Rima Abdul Malaková odovzdala právoplatným dedičom. Obrazy boli súčasťou zbierky nacistu Hermanna Göringa, do zbierok francúzskeho múzea sa dostali po skončení 2. svetovej vojny, pretože ich vlastník nebol známy. O odovzdaní dnes informovala agentúra AFP.

18.04.2023 17:00
Francúzsko, obrazy, Rima Abdul Malaková Foto:
Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul Malaková a výkonný riaditeľ izraelskej záchrannej služby Magen David Adom UK Daniel Burger vedľa sochy piety.
debata

Vo Francúzsku existuje špeciálna inštitúcia Musées nationaux Récupération, ktorá má v starostlivosti umelecké predmety, o ktorých sa vie, že ich ukradli nacisti vo Francúzsku alebo boli za prostriedky spojené s nacistickým režimom zakúpené na francúzskom trhu s umením.

Po vojne sa do Francúzska vrátilo asi 60-tisíc obrazov, u väčšiny sa podarilo nájsť pôvodných majiteľov alebo dedičov. Zhruba 2200 najcennejších z tých, ktoré zostali, štát zaradil do zbierky MNR, vystavuje ich a ďalej pátra po majiteľoch.

Manželia Agathe a Ernst Saulmannovci, fotografka a textilný priemyselník, mali rozsiahlu umeleckú zbierku. Kvôli antisemitizmu a prenasledovaniu pár utiekol v roku 1935 z Nemecka do Talianska a potom do Francúzska. O rok neskôr nacisti ich majetok vrátane umeleckých diel rozpredali.

Ich dedičom sa teraz vrátil obraz Obliehanie Kartága z florentskej školy na drevenej doske, ktorý bol posledných 50 rokov vystavený v múzeu v Angers. Obraz Madony s dieťaťom malo múzeum v Amiense.

Pieta, ktorá bola v Louvri, patrila pôvodne Harrymu Fundovi. Ten v roku 1937 kvôli prenasledovaniu utiekol do Británie. Jeho zbierka bola skonfiškovaná a rozpredaná v roku 1943.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #umenie