V Múzeu M. R. Štefánika po novej expozícii pribudli aj nové priestory

V minulom roku pribudli v Múzeu Milana Rastislava Štefánika, ktoré patrí pod Slovenské národné múzeum Múzeum Slovenských národných rád v Myjave, nové priestory vzdelávacieho centra Albertína. Múzeum sídli priamo v priestoroch rodného domu Štefánika.

30.04.2023 14:00
SNM: Nová expozícia Milana Rastislava... Foto: ,
Novú expozíciu súvisiacu so životom Milana R. Štefánika otvorilo Slovenské národné múzeum v máji 2021 v jeho rodnom dome v Košariskách. Výstava ho približuje nielen ako štátnika a diplomata, ale aj ako znalca umenia a cestovateľa.
debata
Unikátne snímky z knihy o Štefánikovej láske

Pozrite si M. R. Štefánika na dobových fotografiách

Fotogaléria
Louise Weissová, najznámejšia európska...
Štefánik, fešácky podporučík, očaril aj Louise.
+6Noémi Kolčaková-Szakállová: „Fatata – Roa“...

„V novom priestore, ktorý nesie názov po matke M. R. Štefánika, môže múzeum ponúkať návštevníkom prednášky, besedy, workshopy či vzdelávacie programy. Dokonca sme organizovali minulý rok v novovzniknutom priestore letný denný tábor pre deti,“ uviedla riaditeľka múzea Alena Petráková.

Je to už druhá významná novinka, ktorú ponúka návštevníkom v krátkom časovom horizonte múzeum, ktoré prezentuje významnú osobnosť slovenskej histórie. "V súčasnosti je inštalovaná v Košariskách expozícia, ktorá nesie názov ‚Milan Rastislav Štefánik. Generál Osloboditeľ‘. Je sprístupnená druhú sezónu.

pophľadnica, M. R. Štefánik Čítajte viac Štefánik sa stane súčasťou virtuálnej hry

Stvárnením a obsahovou náplňou expozícia vizualizuje nielen významné životné etapy štátnika a diplomata, ale predstavuje ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub, ako Slováka srdcom vždy hrdého na svoj pôvod, národ, ktorému ostal verný v diele i myšlienkach," informovala riaditeľka múzea.

Expozícia (uniformy a lodný kufor) v Múzeu M.... Foto: SITA, Martin Medňanský
Múzeum Štefánika, Košariská Expozícia (uniformy a lodný kufor) v Múzeu M. R. Štefánika v jeho rodnom dome. Múzeum Milana Rastislava Štefánika Košariská je súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Slovenských národných rád (MSNR).

Expozícia autorov v zložení Radoslav Ragač, Branislav Panis, Miloslav Čaplovič ponúka množstvo doposiaľ nevystavovaných zbierkových predmetov a prvky modernej múzejnej prezentácie.

stefanik Louise Weiss mlada Čítajte viac Kto bola Štefánikova veľká láska vo Francúzsku? Nová kniha odhalí jej osobnosť aj fotografie

„Prostredníctvom viac ako 400 kusov historických artefaktov z rôznych fondových inštitúcií na Slovensku rozpráva životný príbeh Štefánika zrozumiteľne a citlivo. Počas prehliadky expozície sa návštevník vráti v čase a priestore – ocitne sa pod hviezdnou oblohou na južnej pologuli, v Štefánikovom byte v Paríži, v jeho pracovni v Meudone a stane sa svedkom rozhovoru troch významných štátnikov, ktorí sa podieľali na vzniku Československa. V závere sa pozornosť venuje aj zložitému osudu Štefánikovej pamiatky,“ doplnila pre TASR Petráková.

debata chyba
Viac na túto tému: #M. R. Štefánik #Múzeum M. R. Štefánika