VIDEO: Noc múzeí prinesie lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku

Európska noc múzeí a galérií bude 13. mája, upúta interaktívnymi hrami, dielňami aj animovanými vstupmi či divadlom. Špeciálne prehliadky potrvajú do noci a odhalia tajomstvá z depozitárov.

08.05.2023 07:00
SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Foto:
V Archeologickom múzeu SNM sa počas predchádzajúcich Noci múzeí bili staroslovanskí bojovníci.
debata
Video
Európska Noc múzeí a galérií sľubuje lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku.

Druhá májová sobota, 13. mája, bude znova patriť múzeám a galériám nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Počas Noci múzeí a galérií lákajú návštevníkov v netradičnom čase na netradičné prehliadky a zaujímavé podujatia pre dospelých aj pre deti. Do neskorých nočných hodín si hostia môžu pozrieť výstavy, vypočuť autorské výklady, zapojiť sa do tvorivých dielní či sledovať animácie a ďalší program na viac ako sto miestach po celom Slovensku.

„Podujatie Noc múzeí a galérií na Slovensku organizuje zväz múzeí v spolupráci so Slovenským národným múzeom, v Bratislavskom kraji je SNM zároveň hlavným koordinátorom. Múzeá a galérie zdieľajú jednotné vstupné, návštevník v Bratislavskom kraji, kde je múzeí a galérií najviac, zaplatí 5 eur len v prvom múzeu č galérii, ktoré navštívi, v ďalších sa už len preukáže prvým vstupom. Vďaka spolupráci s dopravným podnikom Bratislava a Železničným múzeom SR môžu návštevníci využiť počas podujatia špeciálnu dopravu, medzi múzeami a galériami, ktorých je v kraji vyše 40, bude počas Noci múzeí premávať dobové vozidlá po tradičných trasách,“ hovorí Zuzana Vášáryová, koordinátorka podujatia v Bratislavskom kra­ji.

SNM: Nová expozícia Milana Rastislava Štefánika, múzeu, SNMm Čítajte viac V Múzeu M. R. Štefánika po novej expozícii pribudli aj nové priestory

Na Strednom Slovensku Slovenská národná galéria v kaštieli Strážky spustí interaktívnu mestskú hru Posledná barónka aj výklad, ktorý odhalí tajomstvá práce reštaurátora. Výstava Hrad Sklabiňa od písma po fotografiu prezentuje aj dve originálne knižné diela z tvorby hradných pánov zo 17. a 18. storočia. Rosenfeldov palác v Žiline láka na prechádzku v sprievode klavírnej hudby, svetelné efekty a videoprojekcie. Galéria Ľudovíta Fullu pripravila netradičnú prednášku, na ktorej sa v rámci témy Zaži dejiny umenia bude variť a jesť. Fándlyho faru v Seredi môžu návštevníci spoznať na komentovanej prehliadke. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni privíta návštevníkov animovanými vstupmi , bábkovým predstavením na nádvorí, remeselnou dielňou a výrobou hračiek i jarmokom. lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene si bude možné prezrieť pri nočnom osvetlení sviec a, vo Svätom Antone bude prehliadka historických kostýmov.

Múzeum slovenskej dediny v Martine Čítajte viac Poznáte najväčšiu národopisnú expozíciu v prírode na území Slovenska?

V Košiciach bude mať noc múzeí a galérií špeciálnu tému Tajomstvá na dotyk, do programu v uliciach mesta sa zapája 15 inštitúcií. Z balkóna historickej budovy Východoslovenského múzea zaznie opening Violin Show, návštevníci zažijú Benátsku noc alebo sa stanú "nomádom Európy " a prejdú sa storočím propagandy. Odkryjú tiež príbehy umeleckých diel, ľudového remesla aj záhady vedy na výstavách, v expozíciách aj na špeciálnych programoch.

V obnovenom Kaštieli Madáchovcov v Dolnej... Foto: TASR, Jozef Poliak
Dolná Strehová kaštieľ Imre Madách múzeum V obnovenom Kaštieli Madáchovcov v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš sprístupnili 25. marca 2014 druhú časť stálej expozície, ktorá približuje najslávnejšie dielo dramatika svetového formátu Imre Madácha - Tragédiu človeka.

Napríklad múzeum Vojtecha Lofflera predstaví diela tohto významného sochára, aj výber z jeho autoportrétov a na výstave predstaví aj Výkvet Talianska a novú generáciu ilustrátorov pre deti. Návštevníkov čaká ukážka 3D modelovania a 3D tlače. Východoslovenská galéria v Košiciach uvedie predstavenie Popoluška a zorganizuje burzu kníh. v Galérii ÚĽUV sa svojimi prácami prezentujú študenti Školy umeleckého priemyslu v Košiciach a Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v Pamätnej izbe Sándora Máraia odhalí záhady v spisovateľovej rodine. Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi odkryje najnovšie archeologické nálezy a veľmi atraktívna večerná prehliadka čaká hostí v renesančnom kaštieli v Markušovciach, spojená s koncertom v a letohrádku Dardanely. Slovenské technické múzeum – Múzeum letectva v Košiciach priblíži lietadlo Albatros a jeho konštruktéra.

Novú expozíciu súvisiacu so životom Milana R.... Foto: SITA, Slovenské národné múzeum
SNM: Nová expozícia Milana Rastislava Štefánika, múzeu, SNMm Novú expozíciu súvisiacu so životom Milana R. Štefánika otvorilo Slovenské národné múzeum v máji 2021 v jeho rodnom dome v Košariskách. Výstava ho približuje nielen ako štátnika a diplomata, ale aj ako znalca umenia a cestovateľa.

Krajské múzeum v Prešove otvorí vodnú vežu Kumšt prehliadkou a zaujímavá bude aj prehliadka barokového kaštieľa v Hanušovciach spojená s prednáškami.

Tieto podujatia sú len malou ukážkou z bohatého programu tohtoročnej Noci múzeí a galérií, viac informácií nájdu záujemcovia na stránke noci múzeí a galérií. Obyvatelia či návštevníci Bratislavského kraja môže nájsť tipy na podujatia počas Noci múzeí na špeciálnej stránke www.nmag.snm.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí a galérií 2023