Grécko nikdy neuzná britské vlastníctvo pamiatok z Parthenónu, povedal Mitsotakis

Grécko nikdy neuzná britské vlastníctvo pamiatok z aténskeho Parthenónu, ktoré má v zbierkach Britské múzeum. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra AP, to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Grécko podľa neho pracuje na inovatívnom riešení, aby sa časti najznámejšieho starogréckeho chrámu vrátili do Atén. Na svojom právoplatnom vlastníctve artefaktov totiž trvá aj londýnske múzeum.

12.05.2023 15:00
Grécko, Atény, Akropola, Akropolis, Parthenón Foto: ,
Atény s Parthenónom.
debata (1)

„Nikdy neuznáme vlastníctvo, právne vlastníctvo, týchto sôch Britským múzeám,“ povedal agentúre AP Mitsotakis. Grécky premiér tiež odmietol, že by sa artefakty mohli vrátiť do Grécka ako zápožička. „Musíme byť konštruktívni a inovatívni, aby bolo nájdené riešenie,“ dodal Mitsotakis.

Grécky premiér nechcel komentovať jednanie s vedením britskej múzejnej inštitúcie. Vo februári médiá informovali, že rozhovory výrazne pokročili, a dohoda o pamiatkach z Parthenónu by mohla byť čoskoro uzavretá. Mitsotakis ale teraz AP povedal iba to, že sa pracuje na riešení, ktoré by uspokojilo obe strany.

Elginove mramory Čítajte viac Začne Britské múzeum vracať artefakty? Zostalo by prázdne

Jednania o sochách a ďalších starogréckych artefaktoch boli podľa premiéra pozastavené počas kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 21. mája. Mitsotakis už predtým uviedol, že ak dostane šancu viesť vládu v ďalšom volebnom období, bude sa snažiť, aby sa artefakty v nadchádzajúcich štyroch rokoch vrátili do Atén.

Časti chrámu na aténskej akropole sa nachádzajú aj v množstve ďalších európskych múzeí a Grécko sa snaží aj o ich návrat. Jedná o tom napríklad s Viedňou.

Grécko, Atény, Akropola, Akropolis, Parthenón Čítajte viac Britské múzeum je zrejme blízko k dohode o zápožičke Elginových mramorov do Grécka

Sochy a ďalšie časti Parthenónu vyviezol z Atén na začiatku 19. storočia vtedajší britský veľvyslanec v Carihrade (dnešný Istanbul) Thomas Bruce, gróf z Elginu. Tvrdil, že k tomu dostal povolenie úradov Osmanskej ríše, pod ktoré vtedy grécka metropola spadala. Podľa Grécka k tomu ale neexistujú dokumenty.

Samotné Grécko navyše považovalo Osmanskú ríšu za okupačnú mocnosť, ktorej nadvlády sa zbavilo vo vojne o nezávislosť v roku 1829. Britské múzeum uvádza, že artefakty získalo legálne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Veľká Británia #pamiatky #múzeum