Cleopatra Muchová: Bez humoru niet radosti

Mladá výtvarníčka Cleopatra Muchová upútala pozornosť už na výstave k storočnici Alexandra Dubčeka, ktorá bola na Bratislavskom hrade. Teraz sú jej diela v 4D Gallery v Galante. Výstava má názov Like Me, Hate Me, Rate Me. Táto absolventka VŠVU (ateliér Vojtecha Kolenčíka v rokoch 2009 – 2015) sa venuje predovšetkým téme závislosti človeka od novodobých technológií. Opýtali sme sa, či je aj ona závislá od sietí a na čo pri maľovaní týchto námetov prišla.

28.05.2023 08:00
Cleopatra Muchová Foto:
Výtvarníčka Cleopatra Muchová.
debata

Nie je skúmanie závislosti od moderných technológií tak trocha už aj módna téma?

Nevyberám si témy podľa toho, čo je módne, čo je „in“, ale podľa toho, ako cítim. Náš život je dostatočne bohatý a vrstevnatý, aby si v ňom každý umelec našiel to svoje. Nedokázala by som sa nútiť do spracovania nejakej témy len preto, že to spoločnosť žiada alebo očakáva. Jednoducho ma zaujali sociálne siete tým, akou silou sa vplietli do našich životov.

Mne osobne je virtuálny svet dosť cudzí, neprispôsobujem sa mu, snažím sa byť autentická, verná sama sebe. Každý autor nazerá na svet cez inú optiku, každého vedú iné podnety, o tom by malo byť umenie. O rôznorodosti, neopakovateľnosti, aj o nových pohľadoch na staré témy. Zaujatie pre nejakú tému by však malo vychádzať úprimne z vnútorného nastavenia autora.

Súčasťou výstavy je 27 diel. Foto: Archív Cleopatry Muchovej
Cleopatra Súčasťou výstavy je 27 diel.

Koľko diel a z akého obdobia máte na výstave v Galante? Kolekcia je pestrá a rôznorodá, aký je cieľ toho všetkého?

V 4D Gallery mám 27 diel. Niektoré z nich sú zložené z viacerých menších formátov (Profile Pictures) alebo sú to veľkoformátové diptychy (Before/After). Všetky vznikli počas minulého roka. Rada pracujem s kolážou, skúšam rôzne materiály, manipulujem s nimi, upravujem, skenujem fotografie, ktoré dotváram maľbou, grafikou či asamblážou.

Výstava, na ktorú som dostala štipendium, znamená istú formu sebaodhaľovania, toho, kto som a čo si myslím. Znamená to ísť s kožou na trh, čo je celkom iný pocit, ako keď si robím veci iba pre svoje potešenie.

V obrazoch máte aj humor. Je dnešný svet aj na zasmiatie?

Keby sme všetko, čo sa deje okolo nás, brali priveľmi vážne, asi by sme prišli o schopnosť radovať sa zo života. Humorom som sa tak trochu nakazila v našej rodine, môj otec (publicista a básnik František Mucha, pozn. red.) mal rád suchý, anglický humor a robil si žarty aj z členov domácnosti. Nie každý vie však humor prijať, najmä ak mieri na neho.

Na vysokej škole som bola povestná tým, že som sa pohrávala s rôznymi symbolmi, dvojzmyslami, metaforami a robila som veci s istou dávkou recesie, lebo tvorba je pre mňa hra. Preto mám rada veľké plochy – môžem do nich vložiť rôzne príbehy, úvahy, širokú škálu pocitov, spontánnu radosť, šibalstvo, ale aj obavy a zdesenie.

Aj toto dielo je v rámci výstavy Like Me, Hate... Foto: Archív Cleopatry Muchovej
Cleopatra Muchová Aj toto dielo je v rámci výstavy Like Me, Hate Me, Rate Me vystavené v 4D Gallery v Galante.

V skutočnom živote máme humoru a potešenia málo?

V dnešnom svete, ktorý sa presunul do virtuálneho prostredia, sa mnoho ľudí zabudlo tešiť z obyčajných vecí. Z toho, že vyšlo slnko, že sa na nás usmial cudzí človek, čo ide po chodníku, z letu vtáka, z dobrého kamaráta, z toho, že dýchame. Lenže mnohým ľuďom to nestačí. Jeden známy mi povedal, že on má radosť vtedy, keď si kúpi novú vec. Je to smutné aj komické. A tak sa vo svojej tvorbe snažím o tom hovoriť odľahčujúcim, humorným spôsobom.

Je ťažké pre mladého umelca nájsť si dnes svojský štýl a tému? Súvisí to s virtuálnym svetom? Čo je najväčšia výzva súčasnosti?

Mne sa skôr zdá, že téma virtuálnej reality až tak veľmi nerezonuje vo výtvarnom umení. Mnohí umelci sú so sociálnymi sieťami kamaráti, čo sa dá pochopiť, pretože internet ponúka možnosť, ako sa skratkou dostať k divákovi. Takže virtuálna realita má aj svoje pozitívne stránky. Dnes je však veľkou výzvou zaujať diváka, ktorého oči sú neustále prilepené k svietiacim monitorom a jeho prst za minútu preletí cez desiatky obrázkov či krátkych videí, naživo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #umenie #Cleopatra Muchová