Zomrel maliar Iľja Kabakov, tvorca moskovského konceptualizmu

Sovietsky a americký maliar Iľja Kabakov, ktorý je pokladaný za jedného zo zakladateľov moskovského konceptualistického hnutia, zomrel v sobotu vo veku 89 rokov, oznámila Nadácia Iľju a Emilie Kabakovových. Podľa serveru Meduza bol Kabakov pokladaný za najznámejšieho súčasného ruského umelca vo svete a hlavného ruského umelca poslednej tretiny 20. storočia.

28.05.2023 16:01
mimoriadne1, mim1, smrť, úmrtie, zomrel,... Foto:
debata

„S veľkým zármutkom oznamujeme, že skonal Iľja Kabakov, veľký umelec, filozof, milovaný manžel, drahý otec a zbožňovaný deduško. Človek, ktorý celý život sníval o utópii, opustil tento svet v sobotu 27. mája, obklopený svojimi blízkymi, 90. narodenín sa nedožil,“ píše nadácia. Pohreb sa uskutoční v úzkom rodinnom kruhu.

Svetovú známosť získal umelec vďaka svojim inštaláciám, jeho diela vystavovali v mnohých múzeách. Od konca 80. rokov žil so ženou v New Yorku, následnej získal americké občianstvo.

Kabakovove diela boli vydražené v roku 2006 za 4,1 milióna dolárov a v roku 2008 za 5,8 milióna dolárov, čím sa v tej dobe stali najdrahšími obrazmi moderného ruského umenia, poznamenala štátna agentúra TASS.

Kabakovove diela sa nachádzajú v Treťjakovskej galérii v Moskve, v petrohradskej Ermitáži, v newyorskom Múzeu moderného umenia a tiež v súkromných zbierkach.

Umelec narodený židovským rodičom v ukrajinskom meste Dnipro v dobe, keď sa volalo Dnepropetrovsk a ležalo v Sovietskom zväze, tri desaťročia pracoval v Moskve, než sa aj so ženou na konci 80. rokov presťahoval do Spojených štátov.

V Moskve najprv ilustroval detské knihy a časopisy. Na prelome 50. a 60. rokov vytvoril stovky abstraktných grafík. V 70. rokoch sa stal jedným zo zakladateľov a súčasne najvýraznejším predstaviteľom moskovského konceptualizmu.

Jeho inštalácie z 80. rokov odrážali ovzdušie sovietskeho života. Najznámejšou sa stala jeho inštalácia z roku 1982, ktorej názov sa dá preložiť ako Človek, ktorý odletel do vesmíru zo svojej izby. BBC ju počas výstavy v londýnskej galérii Tate Modern označila za metaforu úteku od beznádeje sovietskej reality.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #úmrtie #umenie #Ilja Kabakov