V kláštore v Štiavnických Baniach bude kultúrne centrum

Bývalý kláštor hieronymitánov v obci Štiavnické Bane v Banskoštiavnickom okrese sa zmení na nové kultúrne stredisko. Práce za viac ako 1,8 milióna eur bez DPH bude obec financovať z dotácie z Ministerstva kultúry, z Plánu obnovy a z vlastných zdrojov.

29.05.2023 12:00
Štiavnické Bane kláštor nemocnica banícka... Foto: ,
V obci Štiavnické Bane plánujú ekonštrukciu kláštora hieronymitánov z 18. storočia.
debata

Podľa súťažných podmienok na dodávateľa rekonštrukčných prác zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je celková predpokladaná hodnota diela viac ako 1,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Ako pre agentúru SITA uviedol starosta obce Stanislav Neuschl, časť dotácie už obec dostala z Ministerstva kultúry SR z výzvy Obnovme si svoj dom 2023 a z Plánu obnovy a odolnosti ešte čakajú na schválenie. Projekt dofinancujú aj z vlastných zdrojov.

„Objekt bol využívaný ako miestne kino a kultúrne stredisko. Časť patrila kedysi cirkvi, ale sme si to vysporiadali, takže je to už obecný majetok,“ ozrejmil starosta s tým, že po rekonštrukcii bude v kláštore kultúrne centrum aj s nejakými službami a bude tam aj ubytovanie napríklad pre účinkujúcich. „Bude to klasické kultúrne centrum s nádvorím a bude slúžiť na kultúrne podujatia,“ doplnil Neuschl.

Banka lásky, Banská Štiavnica Čítajte viac Banská Štiavnica: Podujatia na podporu po požiari priniesli 13 000 eur

Verejné obstarávanie obec vyhlásila, aby stíhali všetky termíny. „Myslím, že ak nám budú financie z plánu obnovy schválené, tak na jeseň tohto roka by sme mohli začať s prácami,“ konštatoval starosta a dodal, že súčasťou obnovy budú aj archeologické a reštauračné práce.

Obci sa dlhodobo darí dávať pamiatkam nový život. Podarilo sa im to v minulosti pri projekte Bašta – múzeum astronóma Maximiliána Hella, kde získali prostriedky z Nórskych fondov. Aktuálne sa uskutočňujú stavebné práce na projekte prestavby kultúrneho strediska na denný stacionár, ktorý bude určený hlavne pre seniorov s kapacitou pre 15 klientov. Hotový by mal byť podľa starostu do konca roka 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #štiavnicke bane #kultúrne centrum